latinica  ћирилица
24/10/2024 |  17:16 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Вулин: Србија и Република Српска на самиту међу пријатељима

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин оцијенио је да је за Србију и Републику Српску веома битно присуство на Самиту БРИКС-а у Казању, јер се ту налазе међу пријатељима и нису условљене ни са чим.
Александар Вулин - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Александар ВулинФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Овдје не тражи нико од Србије да се одрекне Републике Српске, а од Српске нико не тражи да се одрекне Дејтонског споразума. Овдје нико од нас не тражи да признамо самопроглашено Косово и да укинемо субвенције нашим пољопривредницима - изјавио је Вулин Срни и РТРС-у на Самиту БРИКС-а.

Према његовим ријечима, веома је важно што су и Србија и Српска присутне на Самиту БРИКС-а јер то говори колико су јединствене и имају идентичну политичку оријентацију.

Он је истакао да су се на овогодишњем Самиту могле чути занимљиве иницијативе о формирању заједничкке валуте и новим системима плаћања, те о томе да је Нова развојна банка, чији капитал може да се изједначи готово са Међународним монетарним фондом, веома расположена да улаже и у земље које нису чланице БРИКС-а, али могу да буду чланице Банке.

- Постоји много простора и били бисмо врло неодговорни када то не бисмо испробали и испитали шта нам све то нуди - истакао је Вулин.

Он је додао да су се Срби изборили за то да буду јединствен политички народ.

- Налазимо се на истим мјестима, мислимо исто и доносимо јединствене одлуке када је ријеч о стратешким стварима које обликују и одређују судбину српског народа - поручио је Вулин.

Он је рекао да је БРИКС пробудио наду, те да Србија први пут има могућност да размишља о алтернативи између ЕУ и БРИКС-а.

- Сигуран сам да ће грађани Србије за двије до три године имати прилику да на неком референдуму изађу и кажу шта мисле и о ЕУ, а можда и о БРИКС-у, али за све то вријеме треба учити. Морамо да научимо шта је то БРИКС и шта нам нуди - појаснио је Вулин.