latinica  ћирилица
24/10/2024 |  16:21 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

Ћорић: Ауто-путеви најбезбједније саобраћајнице

Вршилац дужности директора Јавног предузећа Аутопутеви Републике Српске Недељко Ћорић рекао је да су анализе показале да су ауто-путеви најбезбједније саобраћајнице.
Недељко Ћорић - Фото: Уступљена фотографија
Недељко ЋорићФото: Уступљена фотографија

Иако се из године у годину биљежи повећање броја возила на ауто-путевима у Српској, Ћорић је рекао да је ниво безбједности свих учесника у саобраћају и даље на изузетно високом нивоу, о чему свједочи податак да "фактор пут" није проузроковао ниједну саобраћајну незгоду са смртним исходом или тешким повредама по учеснике у саобраћају, саопштено је из "Аутопутева Српске".

Ћорић је рекао у обраћању на 13. Међународној конференцији "Безбједност саобраћаја у локалној заједници", која се традиционално одржава крајем октобра у Бањалуци, да су стручне екипе "Аутопутева" у протеклом периоду урадиле детаљне анализе и студију унапређења пословања, с посебним нагласком на безбједност саобраћаја.

- Анализе су, очекивано, још једном показале да су ауто-путеви најбезбједније саобраћајнице, те да би што више саобраћаја са магистралних и регионалних путева требало преусмјерити управо на ауто-путеве - истакао је Ћорић, позвавши учеснике конференције да један од закључака дводневног скупа буде управо то, да се саобраћај преусмјерава ка ауто-путевима.

Аутопутеви Српске, нагласио је он, предузели су низ корака у правцу привлачења нових корисника, попут одобравања попуста за кориснике услуге електронске наплате путарине, увођење мобилне апликације за допуну корисничких рачуна и низ других новитета, чији је коначни циљ повећање броја задовољних корисника.

- Укратко, наша мисија је максимална безбједност свих учесника у саобраћају и биће испуњена у потпуности. Том мишљу се водимо и у реализацији нових пројеката, изградњи нових километара ауто-путева и брзих путева у Српској. И, што је најважније, вјерујемо да магична бројка од нула страдалих у саобраћају, заједничким радом на овако важном питању, каква је безбједност, не мора да буде утопија, већ може да постане наша стварност - рекао је Ћорић.

Он је додао да је приоритетно створити услове да путеви у Српској постану безбједне саобраћајнице, на којима неће бити угашен ниједан људски живот.

Ћорић је поручио да ће Аутопутеви Републике Српске увијек бити партнер оваквим и сличним скуповима, на којима се, из угла доказаних стручњака, дефинишу правци и начини дјеловања у смјеру унапређења безбједности свих учесника у саобраћају.

На овом скупу учествују водећи стручњаци у области безбједности саобраћаја из Републике Српске, Србије, Словеније и других европских земаља.