latinica  ћирилица
24/10/2024 |  13:56 | Аутор: СРНА

Таминџија: Немамо сазнања о постојању кампова за обуку

Замјеник предсједника Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Илија Таминиџија рекао је да ово скупштинско тијело нема никаква сазнања у вези са оцјеном Амбасаде САД у БиХ да су забрињавајући извјештаји из Молдавије о постојању кампова у Српској у којима Руси обучавају младе за изазивање нереда.
Илија Таминџија - Фото: РТРС
Илија ТаминџијаФото: РТРС

Таминџија је изјавио Срни да нико у Српској не вјерује у ту информацију, која је вјероватно пласирана у јавност с неким циљем и намјером.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је прича о камповима за обуку обична лаж којој се придружила и Амбасада САД у БиХ, истакавши да ће у суботу, 26. октобра, организовати састанак свих званичника и надлежних служби да би то и доказао, те је навео да ће обавијестити и Русију о лажима које се пласирају против Српске.

Радио "Слободна Европа" и "Глас Америке" објавили су прошле седмице да је молдавска полиција саопштила 17. октобра да молдавске власти тврде да су идентификовале више од стотину младих људи који су наводно обучавани у Русији, БиХ и Србији за дестабилизацију у земљи, те да је полиција Молдавије ухапсила четири особе.

Одмах је реаговало Министарство безбједности у Савјету министара, које је одбацило неосноване медијске наводе који се односе на наводну обуку молдавских држављана у БиХ, напомињући да је ријеч о нетачним и ничим поткрепљеним тврдњама које немају апсолутно никакве везе са БиХ.