latinica  ћирилица
24/10/2024 |  13:35 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Више од 11 милиона КМ привредницима из 159 предузећа

Влада Репубблике Српске одржала је 91. сједницу, на којој је прихваћена Информација о спровођењу Јавног позива за додјелу подстицаја за директна улагања у 2024. години, те дала сагласност на ранг листу привредних субјеката са износима подстицаја за директна улагања у 2024. години, у укупном износу од 11.057.618 КМ.
Сједница Владе Српске - Фото: Уступљена фотографија
Сједница Владе СрпскеФото: Уступљена фотографија

На јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања у 2024. години, пријавило се 199 привредних субјеката, од чега је 159 привредних субјеката испунило услове јавног позива и за њих се предлаже додјела подстицаја. Тридесет девет привредних субјеката није испунило услове јавног позива, док је пријава једног привредног субјекта била неблаговремена.

Средства подстицаја за директна улагања у 2024. години планирана су у Буџету Републике Српске за 2024. годину на позицији – Подршка развоју привреде и побољшања ефикасности пословања и увођења нових технологија. Укупан износ средстава за додјелу по јавном позиву износи 14.400.000 КМ.

Влада Републике усвојила је Информацију о провођењу процедуре додјеле подстицаја за мала и средња предузећа у 2024. години, те дала сагласност на ранг листу субјеката којима је одобрен подстицај за мала и средња предузећа, а на основу Уредбе о поступку додјеле подстицаја за мала и средња предузећа у Републици Српској.

У 2024. години планирана је додјела подстицаја за очување старих и умјетничких заната и домаће радиности и организацију сајма односно конференције. Код подстицаја за очување старих и умјетничких заната и домаће радиности предвиђено је да се подрже пројекти у току реализације или нови пројекти који се суфинансирају са 100 одсто од највише вриједности оправданих улагања која могу бити у распону од 1.000 КМ до 5.000 КМ. Право на подстицај имали су самостални предузетници, који испуњавају опште услове и посебан услов да имају статус старог или умјетничког заната или домаће радиности, као и развојних агенција, установа, организација (коморе) и удружења.

Код подстицаја за организацију сајма односно конференције предвиђено је да се подрже пројекти у току реализације или нови пројекти, који се суфинансирају са 80 одсто од највише вриједности оправданих улагања која могу бити у распону 7.000 КМ до 30.000 КМ. Право на подстицај имали су развојне агенције, установе, организације (коморе) и удружења као и субјекти чија претежна дјелатност је организација састанака и пословних сајмова.

На јавни позив је запримљено укупно 18 пријава и то шест пријава за очување старих заната и умјетничких заната и домаће радиности и 12 за организацију сајма односно конференције. Од наведеног броја услове за додјелу подстицаја је испунило 15 субјеката, а вриједност одобрених пројеката износи укупно 186.506 КМ, и то за очување старих и умјетничких заната и домаће радиности укупно 27.749 КМ за шест субјеката и организацију сајма односно конференције 158.757 КМ за девет субјеката.

Влада је усвојила Информацију о учешћу чланова из Републике Српске у раду Радне групе за израду Стратегије развоја науке у БиХ за период 2023 - 2028. године и акционог плана за њено провођење.

Влада задужује чланове Радне групе из Републике Српске да, приликом учешћа у изради Стратегије поштују уставно уређење БиХ, те штите уставне надлежности и интересе Републике Српске током цјелокупног процеса. Такође, Влада задужује чланове Радне групе из Републике Српске да, приликом израде Стратегије, основ за израду, као и саставни дио исте, буде Стратегија развоја науке и технологије, високог образовања и информационог друштва у Републици Српској за период 2023-2029. године, у дијелу који се односи на област науке.

Влада Српске усвојила је Извјештај о реализацији Омладинске политике Републике Српске од 2023. до 2027. године, за 2023. годину.

Омладинска политика је примјер мултисекторског стратешког документа, јер се на рјешавању питања младих укрштају многе секторске политике, стратегије и надлежности.

Неки од значајнијих пројеката планираних Акционим планом, а реализовани у 2023. години су: суфинансирање запошљавања приправника са ВСС дјеце погинулих бораца, за чију реализацију активности су у 2023. години одобрена  средства за 34 приправника у износу 414.936 КМ, подршка стамбеном збрињавању младих преко субвенционисања каматних стопа на стамбене кредите ИРБ (у 2023. години расписан је Конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове. Укупан број одобрених захтјева је 367 за шта је утрошено 2.168.000 КМ. пројекат ПРОФОС - Професионализација омладинског сектора креирањем одрживог курикулума, реализоване обуке у оквиру пројекта и одржана завршна конференција, промоцијом јединица локалне самоуправе, унапријеђена логистичка и финансијска подршку раду локалних омладинских организација, 36 додјељених простора за рад омладинских организација, пројекти Министарства унутрашњих послова Републике Српске из области превенције малољетничке деликвенције и злоупотребе опојних дрога, подршка ЈЛС спортским и омладинским активностима, као нпр. изграђен хибридни терен на стадиону Луке у Добоју, утрошено 2.550.000 КМ, изграђено игралиште и терен на обали ријеке Дрине у Зворнику, утрошено 150.000.

Током 2023. године Омладински центар Прњавор финансијски је подржан у износу од 30.582 КМ, Центар за ментално здравље Градишка едуковало 1.008 ученика - превенција болести зависности - пушење, утрошено 40.000 КМ и друге активности ЈЛС, љетна школа спорта, око 1.200 младих спортиста је учествовало у камповима за шта је утрошено 150.000 КМ, унапређење Фонда „Милан Јелић“ у функцији подршке изврсности младих, релизовано 160 стипендија у 2023. години и утрошено 750.000 КМ, промоција добитника спортских стипендија за перспективне спортисте и спортисте са инвалидитетом, додијељена 61 стипендија за шта је утрошено 131.000 КМ.

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о давању сагласности на Меморандум о међусобном разумијевању између Министарства науке и високог образовања Руске Федерације и Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске о сарадњи у области високог образовања и Меморандум о међусобном разумијевању између Министарства науке и високог образовања Руске Федерације и Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске о сарадњи у области научне, научно – техничке и иновационе дјелатности.

Спровођење Меморандума о међусобном разумијевању између два министарства о сарадњи у области високог образовања ће се огледати у развоју и спровођењу заједничких програма и пројеката који доприносе развоју у области високог образовања, укључујући оне у оквиру међународних програма и пројеката; размјени искустава и информација о питањима која се односе на законску регулативу у области високог образовања; промовисању развоја директних партнерстава између заинтересованих образовних институција Руске Федерације и Републике Српске, укључујући активности са циљем развоја и имплементације заједничких образовних програма у високом образовању, размјену научног и наставног особља, специјалиста и студената, као и наставно – методичких материјала, штампе и библиографије.

Сврха потписивања Меморандума о сарадњи у области научне, научно – техничке и иновационе дјелатности јесте развијање и јачање узајамно корисне сарадње у области науке, научно – техничке и иновационе дјелатности.

Влада је донијела и Рјешење о давању сагласности на Мапу пута за унапређење билатералне сарадње између Републике Србије и Републике Српске у области рударства и енергетике, те за потписивање Мапе пута, у име Владе Републике Српске, овластила министра енергетике и рударства Петра Ђокића.

На Свесрпском сабору који је одржан у Београду 8. јуна 2024. године идентификоване су теме и закључци који би били дефинисани кроз потписивање Мапе пута за унапређење билатералне сарадње између Републике Србије и Републике Српске у области рударства и енергетике. Мапом пута дефинисане су области и теме у оквиру којих је могуће развијати још бољу сарадњу као и отворена питања на рјешавању којих је потребно радити у наредном периоду.