latinica  ћирилица
24/10/2024 |  11:28 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Конференција "Безбједност саобраћаја у локалној заједници"; Циљ - већа безбједност на путевима (ВИДЕО)

У Бањалуци је отворена Међународна конференција "Безбједност саобраћаја у локалној заједници".
Конференција - Фото: РТРС
КонференцијаФото: РТРС

Циљ је стварање група стручњака који ће имати довољно ентузијазма да се боре са проблемом безбједности саобраћаја.

 Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Бањалуци да је Република Српска смањила број погинулих на путевима за 33 одсто у посљедњих 10 година, али да то није довољно да би се ухватио корак са развијеним европским земљама.

Вишковић је нагласио да ће Влада Републике Српске израдити нову стратегију безбједности саобраћаја за период од 2025. до 2034. године, чији ће основни циљ бити да се што више смањи број погинулих у саобраћају.

- О значају овог питања најбоље говори податак да дневно у саобраћају 3.000 људи у свијету изгуби живот, што је годишње 1,3 милиона људи и да повреде у саобраћају спадају у три највећа узрочника смрти у свијету - рекао је Вишковић.

 Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је у Српској од почетка године евидентирано 16.000 прекршаја у саобраћају, те да је више од 80 одсто учесника саобраћајних несрећа било под дејством алкохола.

- Оно што је забрињавајуће у посљедње вријеме је да имамо све више учесника у саобраћају под дејством опијата. Ове године смо евидентирали више од 300 возача под утицајем опијата - рекао је Каран.

Каран је подсјетио да је МУП предузео низ превентивних мјера посљедњих година, почевши од стационираних радара, којих је у Републици Српској више од 100.

- Очекујемо да сви заједно систематски приступимо овом проблему, јер саобраћај не познаје границе и зато ми је драго да имамо велики број учесника из региона који учествују на конференцији - истакао је директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Младен Петровић.

Конференцију организују Министарство саобраћаја и веза и Агенција за безбједност саобраћаја.

- Не вриједи дизати на виши степен само саобраћајнице, него треба утицати и на свијест људи на више начина - укључено је и Министарство здравља, МУП Српске и Влада Републике, као кровна институција која све то обједињује и координира - навео је министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић.