latinica  ћирилица
24/10/2024 |  09:11 | Аутор: СРНА

Изузета обимна документација у вези са набавком респиратора

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ и Министарства унутрашњих послова Републике Српске изузели су обимну документацију која ће послужити у даљој истрази против вршиоца дужности директора Фонда здравственог осигурања Српске Дејана Кустурића због сумње да је злоупотријебио службени положај приликом набавке респиратора и друге медицинске опреме за вријеме пандемије вируса корона, чиме је оштећен буџет Српске за више од четири милиона КМ.
Републичко јавно тужилаштво - Фото: РТРС
Републичко јавно тужилаштвоФото: РТРС

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Драгица Тојагић изјавила је да је изузета документација у физичком и електронском облику, а која ће бити предмет даље анализе и вјештачења.

Ова документација је изузета приликом јучерашњег претреса просторија Фонда здравственог осигурања и приватних објеката в.д. директора Фонда, као и просторија фирме "Медиетик" и приватних објеката бившег директора ове фирме.

- Активности у вези са овом акцијом су завршене касно синоћ - рекла је Тојагићева, те напоменула да нису тачне информације појединих медија да је Кустурић приведен.

Вршилац дужности директора Фонда Дејан Кустурић се сумњичи да је закључивањем уговора, а потом и анекса уговора, од фирме "Медиетик" набавио 165 респиратора од којих 85 није било за употребу за пацијенте, а на овај начин предузеће је остварило приход од око 12 милиона КМ.