latinica  ћирилица
23/10/2024 |  21:40 ⇒ 21:41 | Аутор: СРНА

Изложба фотографија "Цркве брвнаре - чувари традиције"

У Мркоњић Граду вечерас је отворена изложба слика о црквама брвнарама Станка Костића из Београда на којој је представљено 46 фотографија.
Излозба цркве брвнаре - Фото: РТРС
Излозба цркве брвнареФото: РТРС

Костић је рекао Срни да је укупно снимио 75 дрвених богомоља колико их има у Републици Србији настале у временима турске окупације.

- Властела је изгинула на Косову и Метохији, велики дио становништва се раселио сеобама, а народ који је остао на окупираној територији Србије саборовањем је наставио културни живот. Уз гусле, приче, народну поезију, митологизирајући славну пршлост Немањића, почео је да сања обнову славне државе - појаснио је Костић.

Костић је навео да тренутно ради на изложби "Цркве брвнаре - чувари традиције Републике Српске".

Он се нада да ће се у наредном периоду, уговором о културној сарадњи Србије и Републике Српске, цркве брвнаре са обје стране Дрине наћи на Унесковој листи заштите културног насљеђа.

Стручни сарадник за културу у Културном центру "Петар Кочић" у Мркоњић Граду Слободан Ћоћкало рекао је да на овом подручју није сачувано ништа од таквих објеката, али да постоје подаци да су постојале на подручју општине и села Подрашница.

На изложби су били присутни представници Министарства просвјете и културе Републике Српске и општинске власти.

Изложба, која ће бити отворена наредних 15 дана, постављена је у Галерији Културног центра "Петар Кочић" који је и организатор, а покровитељ је општина Мркоњић Град.