latinica  ћирилица
23/10/2024 |  17:30 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Додик за водеће руске медије: БРИКС нада у праведнији свијет (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик током посјете Казању дао је интервјуе за најзначајније руске медије. За еминентни руски Први канал, у емисији "60 минута", говорио је о сложеним друштвено-политичким темама на глобалном нивоу, с акцентом на српско-руско пријатељство. Вјерује у побједу Русије у специјалној војној операцији. Додик је за Извјестију упозорио да је политичко Сарајево лидер русофобије на Балкану. Говорећи о БРИКС-у, за РТ Балкан, рекао је да је ова организација нада у праведнији свијет!
Додик говорио за представнике руских медија (фото: x.com/MiloradDodik) -
Додик говорио за представнике руских медија (фото: x.com/MiloradDodik)

Може ли Република Српска бити дио приче о БРИКС-у? Овај пут у Казању, захваљујући пријатељима из Русије, Српска је у улози посматрача, а предсједник Милорад Додик, за РТ Балкан, изразио је наду да ће БРИКС наћи начин да омогући и "субјективитетима као што је Српска" да добију статус у овој организацији. Тако бисмо, каже, учили, сарађивали и помагали колико можемо, у капацитету који имамо.

- БРИКС буди наду да ће се земље суверене, понашати суверено али не као оне које диктирају неке услове. И то је оно што је за нас. Ми желимо управо то, да у оквиру онога што имамо у Уставу БиХ, да живимо и да нас нико у томе не омета. Морам да кажем да су наша искуства са западним земљама, које себе неоправдано зову међународна заједница, веома лоша. Тако да Република Српска бранећи своје право да егзистира, види Брикс као једно освјежење - нагласио је Додик.

Исти тај Запад, упозорава Додик у емисији 60 минута Првог канала, жели да подијели Русију на неколико малих дијелова, и да сви постану искључиво сателити Запада. "Веома ми је драго што је предсједник Владимир Путин препознао ове покушаје и рекао, доста је, ово више не може да буде," истиче Додик.

- Владимир Путин је велики државник и историјска личност који се најбоље разумије у тренутну ситуацију. Русија не може оставити свој посао незавршен и Русија савршено зна да тај посао није завршен - рекао је Додик.

Додик је за руску "Известију" указао да Република Српска није успјела да се договори са Сарајевом о изградњи гасовода из Србије и повећању увоза руског гаса "Турским током".

- Сарајево је лидер русофобије на Балкану. Не пропуштају ниједну прилику да се супротставе Русији и заједничким пројектима. Они увек виде ове пројекте као озбиљну опасност за себе. Због тога тренутно разматрамо алтернативне могућности изградње гасовода од Србије до Бањалуке, односно до централног дијела Републике Српске - поручио је Додик.

Предсједник Додик је за руске медије подсјетио да захваљујући ставу Републике Српске, БиХ није увела санкције Москви. Изразио је захвалност за позицију Москве у Савјету безбједности Уједињених нација и за заштиту међународне безбједности. Очекује да Српска по завршетку прве фазе изградње руско-српског храма у Бањалуци, прими званичну делегацију Руске Федерације.