latinica  ћирилица
22/10/2024 |  18:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Блинкен у Израелу у склопу настојања да се обнове преговори о прекиду ватре у Гази

Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је данас у Израел и састао са израелским премијером Бењамином Нетањахуом у склопу настојања да се обнове преговори о прекиду ватре у Појасу Газе.
Разговор Блинкена и Нетанијахуа (Фото: EPA-EFE/Haim Zach) -
Разговор Блинкена и Нетанијахуа (Фото: EPA-EFE/Haim Zach)

Најављено је да ће теме разговора Блинкена са израелским државним врхом бити и повећање испорука хуманитарне помоћи, као и деескалација сукоба Израела и про-иранске милитантне групе Хезболах у Либану, преноси Глас Америке.

Од почетка сукоба у Појасу Газе у октобру 2023. године, Блинкен је једанаест пута долазио на Блиски исток.

Неколико сати прије почетка разговора у Израелу Хезболах је саопштио да је испалио ракете на израелске војне базе у близини Тел Авива и Хаифе, али Израел тврди да је пресрео све пројектиле испаљене из Либана.

У међувремену, министарство здравља Либана саопштило је да је у данашњем нападу израелске ратне авијације на циљеве у близини главне државне болнице у Бејруту погинуло најмање 13 и рањено 57 особа.

Вишемјесечни мировни преговори уз посредовање Сједињених Америчких Држава, Египта и Катара нису резултирали прекидом ватре у окупираној палестинској енклави, ни ослобађање талаца које Хамас држи у заточеништву.

Очекује се и да ће Блинкен током овог путовања на Блиски исток обићи неколико земаља, укључујући Јордан.

Неименовани званичник стејт департмента изјавио је да ће разговори са арапским лидерима укључивати и настојања да се прецизирају приједлози о управљању Појасом Газе по окончању сукоба.

Он је указао је да је америчка страна формулисала елементе постконфликтног плана о којима је спремна да разговара директно са израелским властима.