latinica  ћирилица
22/10/2024 |  18:02 ⇒ 23/10/2024 | 07:53 | Аутор: РТРС

Подршка за поврат ПДВ-а за куповину прве стамбене јединице (ВИДЕО)

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ једногласно је усвојио у првом читању Приједлог закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност, којим се предвиђа поврат ПДВ-а држављанима БиХ са мјестом пребивалишта у БиХ за куповину првог стана, односно објекта за становање.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: Уступљена фотографија

А то је резултирало законским рјешењем на добробит свих грађана БиХ, посебно оних који планирају да купе своју прву некретнину.

Од данас, корак су ближе куповини стана без ПДВ-а.

Посланици су једногласно прихватили допуне Закона, којима се предвиђа ослобађање плаћања 17 одсто пореза на прву некретнину, за све пунољетне држављане БиХ, са сталним пребивалиштем.

Ову иницијативу, прије годину, на Економском форуму Јахорина покренули су предсједник Српске Милорад Додик и републичка Привредна комора.

Уз непрекидан раст цијена, обезбиједити "кров над главом" многима је сан.

Поготово за младе брачне парове.

Тај сан ускоро би могао постати стварност, и то не само за младе.

Предложени акт не препознаје старосне баријере па би и они у зрелијој доби могли по цијени нижој за 17 процената колико ПДВ износи, постати власници новоизграђеног стана или куће.

- Ми смо заједно са представницима Министарства финансија креирали тај приједлог измјена и допуна закона и сматрам да је велика предност то што није дато ограничење када је у питању старосна доб за стицање прве некретнине, јер имамо заиста у нашем друштву пуно људи који имају и 40,50 година, а да нису имали прилику да стекну прву некретнину - навела је Сања Вулић, предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ и супредлагач допуна Закона о ПДВ-у.

Законско рјешење неће се односити на куповину луксузних станова и кућа. Квадратура је ограничена. Максимално 40 квадратних метара за купца, уз још по 15 квадрата за сваког од чланова домаћинства.

- Без обзира да ли сте у браку, да ли сте млади или нисте млади имаћете прилику да за прву некретнину будете ослобођени у просјеку око 30 хиљада КМ, јер на неких 200.000 марака који је неки просјек станова у БиХ, дакле говоримо о малим становима људи ће бити ослобођени 34.000 марака - појаснила је Миа Карамехић - Абазовић, посланик НиП-а у Представничком дому БиХ и супредлагач допуна.

Уз искоришћени порески бенефит иде и забрана препродаје стамбене јединице. У року, како је акт предвидио не краћем од 10 година, како би се спријечиле евентуалне злоупотребе. На ту могућност упозоравају и грађани, уз подршку предложеном бенефиту.

Могућим злоупотребама бавили су се и посланици. И позициони и опозициони. Али конструктивно што није уобичајена пракса у бх. парламенту.

Опозициони и из Српске и из Федерације, напрасно су "заборавили" властите констатације о "предизборном трику" којима су иницијативу о укидању ПДВ-а на прву некретнину дочекали, када је почетком септембра публикована. Како год, примједбе које су се чуле, биће детаљно разматране, неке у акт можда и уграђене амандманима.

Суштина законског рјешења остаје. И већ је добила зелено свјетло од Управе за индиректно опорезивање.

- Зато нам у овој форми закон треба да се појави је управо ради различитих евиденција и ради комплексности пореског система БиХ - навео је Срђан Амиџић, министар финансија у Савјету министара и предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ.

До ступања на снагу, допуне закона о ПДВ-у са евентуалним амандманима требало би да добију поновљену подршку посланика, те позитивну оцјену њихових колега делегата у горњем дому бх. Парламента.