latinica  ћирилица
25/10/2024 |  18:20 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Да ли иза терористичког напада на полицајце у Босанској Крупи стоји вехабијски покрет? (ВИДЕО)

Јавност у БиХ узнемирена је након још једног терористичког напада који је синоћ изведен у Босанској Крупи. Малољетник је у полицијској станици ножем усмртио једног, а ранио другог полицајца. Њихове колеге успјеле су да савладају и приведу нападача. Синоћ је претресена и његова кућа и одузети су предмети који ће бити кориштени током истраге. Одговора на главно питање – шта је мотив и да ли иза свега стоје неке екстремистичке групе, које су младића подстрекавале на злочин, за сада нема.
Босанска Крупа - Фото: РТРС
Босанска КрупаФото: РТРС

Полицајац Озрен Маран убијен је на радном мјесту. Убио га је 14-годишњак који је у полицијску станицу ушао четрдесетак минута након 20 часова.

Од три убода, фаталан је био онај директно у срце. Авдо Хасановић, други полицијац, који је покушао да савлада нападача, задобио је вишеструке повреде главе и абдомена. Малољетника су коначно савладали други полицајци који су притекли у помоћ.

Ово дјело тужилац је оквалификовао као тероризам, а безбједносне мјере у цијелој Федерацији подигнуте су на виши ниво.

Мјештани Босанске Крупе, али и сусједног Новог Града, из којег је био страдали полицајац, шокирани су синоћњим догађајима.

С обзиром на то да је нападач малољетник, он не може бити кривично одговоран, па је најтежа казна која му пријети упућивање у поправни дом до пет година, кажу у Тужилаштву Унско-санског кантона. Нису могли да потврде, али ни да демантују, да је напад мотивисан вјерским екстремизмом.

- Овај ће се догађај претрести у складу с надлежностима. Провјериће се, поред мотива, је ли подстрекиван и стоје ли неке екстремне групе иза њега - изјавила је главна тужитељка УСК Мерима Мешановић.

Амел Козлица, директор Управе полиције УСК, навео је да није утврђено да ли је приликом напада малољетник узвикивао одређене повике или ријечи.

- Након проведеног истраживања и саслушавања свједока ми ћемо изаћи у јавност. Због стања сигурности и даљег спречавања узнемиравања грађана у кантону и граду, нећемо излазити у јавност са шпекулацијама - додао је Козлица.

У истрагу ће, кажу, бити укључено више безбједносних агенција. Министар безбједности у Савјету министара, Ненад Нешић, очекује брзу и ефикасну истрагу и кажњавање свих који су били укључени у овај злочин.

Нешић је исказао спремост за сваку врсту помоћи полицијским и правосудним институцијама у истрази и заједничкој борби против тероризма.

Ово није први терористички напад на објекте у Српској и Федерацији. Године 2010. у експолозији у полицијској станици у Бугојну погинуо је полицајац Тарик Љубушкић, 2015. у Зворнику је убијен полицајац Драган Ђурић, а не треба заборавити ни напад на америчку амбасаду у Сарајеву 2011. године.

Експерти за безбједност из Српске кажу да годинама упозоравају на опасност од терористичких напада и разне екстремистичке групе, које су повезане са селефијским и вехабијским заједницама и параџематима, али да у Федерацији углавном игноришу та упозорења. Иако мотив синоћњег напада још није познат, сумњају да иза свега стоји управо вјерски фанатизам.

- Иако још нису утврђене и јавности познате све околности и мотиви овог напада, са правом се може претпоставити да је ријеч о својеврсној индоктринацији радикалне младе популације и њеној дрскости и смјелости да нападају и када постоји велики степен вјероватноће да у том нападу могу изгубити и властити живот - рекао је декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин.

Мотиве ће утврдити истрага, али, какви год резултати да буду, још једном се показало да тероризам представља озбиљну пријетњу и изазов за све безбједносне службе.

На то опомиње и жртва Озрена Марана који ће сутра бити сахрањен на гробљу Јабланица у Новом Граду, у којем ће, као и у Унско-санском кантону, бити Дан жалости.