latinica  ћирилица
22/10/2024 |  17:37 ⇒ 17:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Жељезнички саобраћај након поплава у БиХ биће обновљен за два до три мјесеца

За санирање железничке пруге на подручју Јабланице у Херцеговачко-неретванском кантону у БиХ, која је оштећена у недавним поплавама, биће потребно два до три мјесеца, речено је данас Хини из Жељезница Федерације БиХ.
Јабланица - Фото: Уступљена фотографија
ЈабланицаФото: Уступљена фотографија

Из Жељезница је речено да су највећа оштећења настала на дионици жељезничке пруге између насеља Доња Јабланица и Грабовица, гдје је у поплавама и одронима стијена и страдао највећи број људи.

- Наше процјене су да ће бити потребно минимално два до три мјесеца за успостављање жељезничког саобраћаја на дионици пруге Доња Јабланица-Грабовица - навели су из жељезнице, напомињући да су на неколико мјеста пруге дословно претворене у висећи мост због тога што су бујице потпуно однијеле насипе, а велике количине камења су оштетиле пругу и жељезничку инфраструктуру.

Из Јавног предузећа Жељезница Федерације БиХ рекли су да процијењена штета износи око 2,5 милиона евра, а да ће средства за обнову обезбиједити ентитетска Влада Федерације БиХ.

Највећу штету од обустављања жељезничког саобраћаја има Жељезница Федерације БиХ, али и Лука Плоче, као и велики број компанија у централном дијелу Босне и Херцеговине.

Процјењује се да у Луци Плоче стоји око 400.000 тона разне робе за потребе компанија из БиХ.

Роба која се до сада превозила жељезницом укључује угаљ, кокс, нафту, производе од челика, шећер, као и остале врсте робе у контејнерском транспорту, рекли су из Жељезница Федерације БиХ.