latinica  ћирилица
22/10/2024 |  14:20 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

Амиџић: Приједлог допуна Закона о ПДВ-у усклађен са УИО

Министар финансија и трезора у Савјету министар Срђан Амиџић рекао је да је Приједлог закона о допунама Закона о ПДВ-у који се односи се на поврат пореза на куповину прве некретнине за сва пунољетна физичка лица која су настањена на територији БиХ, усклађен са комплексним пореским системом БиХ.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Амиџић је истакао да овај законски приједлог треба да се појави у форми у којој је и предложен због различитих евиденција и комплексности пореског система БиХ.

- Морамо да узмемо у обзир разуђеност не само на подручју ентитета и Брчко дистрикта, него и кантона - рекао је Амиџић и додао да је закон предложен у овој форми због могућности његовог спровођења.

Амиџић, који је и предсједник Управног одбора Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, навео је да се овај законски приједлог у фебруару нашао на сједници Управног одбора како би био упућен Савјету министара и редовном процедуром у Парламентарну скупштину БиХ.

- Дефиниција појмова је усаглашена са УИО БиХ и ми на овакав начин желимо да обухватимо и оно што се назива стан, али и оно што се назива кућа - појаснио је Амиџић након што је током расправе било ријечио о термину "стамбени објекат".

Она је рекао да је остављена могућност да се подзаконским актима дефинишу надлежни органи који могу да мијењају и додају неке нове одредбе.

Говорећи о моменту поврата ПДВ, Амиџић је појаснио да није могућ поврат док се не заврши објекат и не добије употребна дозвола.

Амиџић је навео да је добар приједлог о забрани промета некретнином на коју је враћен ПДВ десет година, те додао да ће се водити посебна евиденција за оне који ову могућност искористе преко брачног друга.

- И када би се њих двоје развели или имали други брачни статус, тај брачни друг не би имао право поврата ПДВ-а и могућност да оштети јавне приходе - рекао је Амиџић.

Он је додао да се кроз подзаконске акте покушава уважити пореска структура БиХ, евиденције које су различите у зависности од дијелова БиХ, те могућности да се из поврата ПДВ-а не искључују куће у изградњи, што је случај у сусједној Србији.

Током распарве посланици Представничког дома Парламентарне скупштинеБиХ оцијенили су позитивним Приједлог закона о допунама Закона о ПДВ-у.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Денис Звиздић похвалио је иницијативу и честитао предлагачима на изради законског приједлога, али и указао да постоје неки појмови који нису најбоље дефинисани.

Посланик ПДП-а Борислав Бореновић рекао је да је овај законски приједлог веома значајан и да треба младим људима помоћи да обезбиједе кров над главом.

Он је предложио да се, осим куповине стамбене јединице, уврсти и могућност градње прве стамбене јединице, као и да се квадратура уврсти у закон, а не само у образложење.

Предлагачи овог законска су посланици Сања Вулић, Миа Карамехић Абазовић, Саша Магазиновић, Сабина Ћудић и Чедомир Стојановић.

Пореска олакшица не би подразумијевала право на умањење ПДВ-а на луксуз, него би се предметно право ограничило на поврат ПДВ-а који се односи на уобичајену квадратуру од 40 квадратних метара за купца и још додатних 15 квадратних метара за сваког члана домаћинства који нису остварили право на поврат за куповину првог стана.

Данас није било расправе о Приједлогу закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, којим се врши уједначавање права на трошкове смјештаја и накнаде за одвојени живот стручног особља у правосудним институцијама с носиоцима правосудних функција, судијама и тужиоцима на нивоу БиХ.

Пред посланицима је данас други пут мишљење Уставноправна комисије која је утврдила да Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ, чији су предлагач и посланици Клуба СДА, није усклађен са Уставом и правним системом БиХ.

Измјене овог закона односиле би се, између осталог, на то да се лицима која су у рату напустила општину пребивалишта омогући упис у бирачки списак како би гласали лично или у одсуству за општину пребивалишта из 1991. године, без обзира на општину садашњег пребивалишта.

На дневном реду је било и мишљење Уставноправне комисија која утврдила да са Уставом и правним системом БиХ није усклађен ни Приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ, чији је предлагач посланик Нихад Омеровић.

Омеровићев приједлог односи се на заштиту повратника на начин да се казном затвора од три мјесеца до три године казни свако ко угрози безбједност повратника озбиљном пријетњом и изазове узнемиреност грађана, те затвором од шест мјесеци до пет година за учетвовање у кривичном дјелу.

Предсједавајући Представничког дома Небојша Радмановић дао је паузу до 15.00 часова, како би чланови Колегијума разговарали са предсједником Албаније који је у посјети БиХ.