latinica  ћирилица
22/10/2024 |  14:03 | Аутор: РТРС

Кошарац: Вануставни излет Бећировића и Комшића проћи ће неславно

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да је приједлог закона о државној имовини још један у низу вануставних излета чланова Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића који ће доживјети исту судбину као и њихов приједлог закона о гасу и поручио да Република Српска има механизме да заштити имовину и уставни капацитет.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је оцијенио да је Бећировићево и Комшићево антидејтонско и антиуставно дјеловање дио политичког арсенала усмјереног против Републике Српске, али и нагласио да представници Српске нису наивни.

- Република Српска има механизме и зна како да се заштити од континуираних напада и насртаја на њену имовину и уставни капацитет -  поручио је Кошарац.

Кошрац је навео да је питање имовине ријешено Дејтонским мировним споразумом и да припада Републици Српској и Федерацији БиХ и да институције на нивоу БиХ немају апсолутно никакве везе с тим.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Он је истакао да је то јасно и Бећировићу и Комшићу, али да шампиони јефтиног популизма настављају са несувислим и бесмисленим иницијативама, попут приједлога закона о државној имовини, те поново пуцају у празно.

- Нити Предсједништво БиХ може предлагати законе изван своје надлежности, нити Парламентарна скупштина БиХ може усвајати законе који нису у надлежности институција на нивоу БиХ - објавио је Кошарац на Инстраграму.

Чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић прегласали су јуче српског члана Предсједништва Жељку Цвијановић и усвојили приједлог закона о државној имовини.

Из Кабинета српског члана Предсједништва раније је саопштено да Предсједништво БиХ не може бити овлаштени предлагач закона о државној имовини, те да у складу са Уставом може предлагати само законе из домена својих надлежности.

Према Дејтонском споразуму, имовина не припада БиХ, већ искључиво ентитетима.