latinica  ћирилица
21/10/2024 |  18:30 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Српски логораши свједочили против Кемала Мрнџића у Бостону, очекују заслужену казну (ВИДЕО)

Деветоро логораша из Српске, Србије, Аустралије и Сједињених Америчких Држава свједочило је у суду у америчком граду Бостону у процесу против Кемала Мрнџића који је под лажним именом, са измишљеном причом и фалсификованим документима 1999. као српски избјеглица примљен у Америку. Према ријечима Слободана Мркајића, логораши су потврдили прави идентитет Мрнџића, који је био надзорник стражара у озлоглашеном логору Челебићи. У исповијести за нашу телевизију каже да га ожиљици на тијелу и данас подсјећају на бруталност Мрнџића и осталих чувара из овог логора.
Српски логораши на свједочењу у Бостону - Фото: СРНА
Српски логораши на свједочењу у БостонуФото: СРНА

Више од 20 година Кемал Мрнџић живио је амерички сан, имао добро плаћени посао, а и породицу је довео у САД. Ипак, препознали су га преживјели Срби из коњичких логора смрти Челебић и Мусала. Ухапшен је захваљајући њиховим исказима.

На суду је лагао америчке власти - прво да није био стражар у логору Челебић, потом да је само обезбјеђивао логор извана, али да логораше никада није видио, каже бивши заточеник из логора Челебић Слободан Мркајић.

- Сада су нас позвали да свједочимо, а једини разлог је да му потврдимо идентитет, да је био у логору и да је то тај Кемал Мрнџић, а не по имену којим се представио. Наше сазнање је да је отишао у Америку под српским именом, а друго сазнање да је измијенио нека слова што је за њих катастрофално - додаје Мркајић.

Мркајић је уписао је двије године и осам мјесеци логорашког стажа у чак седам логора које је тзв. Армија БиХ оформила за Србе на подручју Сарајева и Коњица. Сваки, а посебно Тарчин и Челебићи памти по "шпалиру", односно батинама добродошлице, а Кемала Мрнџића по бијелом опасачу.

- Долазио је Мрнџић у Челебиће, мени је лично сломио седам ребара, усну ми је расјекао чизмом. По мом мишљењу био је љевак и лијевом ногом је највише ударао. Имао је обичај да пушку носи с руком на обарачу - каже Мркајић.

Раније је у Хагу десетак логораша из Челебића свједочило да је Кемал Мрнџић користио карате ударце да нанеси бол заточеницима, али је он пред истражитељима Трибунала негирао ове оптужбе.

Српски логораши имају сазнања да је прије доласка у Челебиће, био припадник јединице Акрепи тзв. АРБиХ која је поубијала десетине српских цивила у селима Блаце и Брадина код Коњица.

Свеједочење српских логораша било је довољно да се потврди прави идентитет Кемала Мрнџића. Извјесно је да ће бити осуђен на вишегодишњу затворску казну за превару и лагање имиграционих власти како би добио избјеглички статус у Америци.

- То је за сада незванично, али постоји могућност да ће га осудити и за злодјела која је радио и за лажно представљање што ће бити максимална казна - тврди Мркајић.

Кроз објекте бише ЈНА у Челебићима од априла до децембра 1992. прошло је око 400 српских логораша. Свакодневно су били пребијани, сексулано злостављани. Најмање 14 их је убијено или подлегло мучењу.

Хашки трибунал осудио је команданта логора, његовог замјеника и једног стражара на вишегодишње затворске казне.

Пред Судом БиХ у току је процес против 12 Бошњака за злочин над Србима у Коњицу, који обухвата и логор Челебићи.