latinica  ћирилица
21/10/2024 |  15:46 ⇒ 16:04 | Аутор: Агенције

Петковић: Београд увијек опредијељен за дијалог, проблем је Приштина која не испуњава споразуме

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је Београд увијек опредијељен за разговор о рјешавању кључних питања везаних за опстанак српског народа на КиМ, али да је Приштини проблем да разговара о ЗСО и испуњењу свих претходно договорених споразума.
Петар Петковић (ФОТО: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Петар Петковић (ФОТО: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

Петковић је рекао да, поучен искуством из ранијих преговора и састанака, не може ништа да очекује од предстојеће рунде дијалога у Бриселу најављене за 24. октобар.

- Београд је увијек опредијељен да разговара и одазива се на сваки позив специјалног изаслaника Мирослава Лајчака и да будемо у Бриселу са нашим експертима. Немамо никакав проблем да се сретнемо и да разговарамо, проблем је увијек да Приштина сједне и разговара са Београдом, да разговара о ЗСО и испуњењу свих претходно договорених споразума које смо потписали - рекао је Петковић новинарима на Сајму књига, гдје је отворен штанд Канцеларије за КиМ.

Подсјетио је да се 11 година чека на формирање ЗСО и указао да све што се дешава, укључујући репресију и ескалаторне потезе које из дана у дан спроводе Приштина и премијер привремених институција Аљбин Курти, има за циљ да се протјера српски народ са КиМ.

- Да смо имали формирану ЗСО, сада би била потпуно другачија прича - рекао је Петковић.

Он је истакао да је одговoрност на Приштини, али и на Европској унији која је, каже, била гарант спровођења тог споразума.

- Увијек смо за то да преговарамо, да будемо за бриселским столом, јер је то једини начин да сачувамо мир и стабилност који су нам неопходни и преко потребни да се изборимо за боље сутра и бољи положај српског народа на КиМ - рекао је Петковић.

Нагласио је да Београд увијек користи разговоре да подсјети и укаже на то какав је терор над Србима на дјелу, на затварање српских институција, на забрану динара и платног промета Србије на простору КиМ, хапшења невиних људи и на нелегално присуство албанских полицајаца на сјеверу АП КиМ.

- Једноставно да инсистирамо на свим споразумима које смо договарали ових 11 година, јер је то једини начин за нормализацију односа. Ако нема ЗСО, о каквој онда нормализацији односа можемо да говоримо, а ми желимо нормализацију, јер желимо српски народ на КиМ, јер желимо мир, стабилност - нагласио је Петковић.

Како је рекао, Србија мора да води рачуна о миру, стабилности, јер је то једини начин да се земља води напријед.

- А када имамо већи буџет, када имамо и више фабрика и више радних мјеста, самим тим је већи буџет и већа издвајања за простор КиМ - рекао је Петковић.

Навео је да се више од 15 одсто Срба већ иселило из јужне покрајине због терора Аљбина Куртија и нагласио да ће држава да се бори финансијским, дипломатским и политичким мјерама да сачува оно што је наше и да обезбиједи могућност за даљи наставак дијалога јер, како наглашава, једино тако може да се ријеши питање КиМ.

- За нас компромис није ружна ријеч, није забрањена ријеч, она је, нажалост, забрањена у Приштини, јер ако хоћемо договор, морамо да се нађемо на пола пута. А са приштинске стране сваки пут пред наставак дијалога спроводе ескалаторне потезе, желећи да скрену тему са оног што је обавеза Приштине. То ће се наставити, јер су у Приштини сви нервозни, њима слиједи изборна кампања и антисрпска политика ће се само појачавати - рекао је Петковић.

Указао је да Србија мора да буде веома мудра, али и одлучна у настојању да одбрани и сачува српски народ на КиМ.

Извор: rt.rs