latinica  ћирилица
24/10/2024 |  22:32 ⇒ 22:33 | Аутор: СРНА

Гутерес: На сјеверу Косова могуће ескалације

Генерални секретар УН, Антонио Гутерес оцијенио је да је ситуација на сјеверу Косова и Метохије напета, уз могућност ескалације.
Антонио Гутерес (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Антонио Гутерес (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Гутерес је у редовном извјештају Савјету безбједности навео да је атмосфера на сјеверу Косова и Метохије и даље напета, уз и даље присутну могућност ескалације.

- Позивам све стране да понове приврженост дијалогу уз посредовање ЕУ и у потпуности спроведу постојеће договоре - навео је Гутерес у шестомјесечном извјештају о стању на Косову и Метохији о којем ће Савјет безбједости расправљати 30. октобра.

Позвао је и власти у Приштини да хитно и потпуности одговоре на забринутост српске заједнице поводом могућих акција које се односе на институције здравства и образовања, преноси РТС.

Гутерес је упозорио да једностране акције, попут затварања институција које финансира Београд, ограничавање протока робе и најаве отварања моста преко Ибра, подижу тензије и умањују повјерење међу заједницама.

Он је оцијенио да овакви потези не само да ометају нормалан живот и друштвена и економска права оних који су њима погођени, већ озбиљно угрожавају свеукупан напредак и стабилност.

- Од суштинске је важности да потези политичких лидера буду у складу са потребама и правима свих заједница - навео је Гутерес.

Указао је да је од кључног значаја очување економских и социјалних права мањинских заједница, укључујући оне најрањивије.

Гутерес је, такође, упозорио да "озбиљан безбједносни инцидент у Бањској 23. септембра прошле године представља показатељ потребе да све стране сарађују о потрази за правдом, те да је расвјетљавање таквих инцидената од кључне важности за поновно успостављање повјерења и обезбјеђивања догорочне стабилности".

Навео је и да је од суштинске важности да снаге реда, прије свега приликом привођења, хапшења и имовинских питања, дјелују у потпуности у складу са правним оквирима и у складу са међународним стандардима људских права.

У извјештају је наведено да се на Косово и Метохију за шест мјесеци вратило 13 претходно прогнаних особа, од чега је седморо Срба.

Укупно, од 2000. године на Косово и Метохију се вратило 29.418 од око 200.000 протјераних.

Мисија Европске уније на Косову и Метохији навела је, у истом извјештају, да је апелациони суд у Тирани ослободио Дритана Гоџаја, који је претходно ухапшен у албанској пријестоници и чије је изручење Специјалном суду за ратне злочине ОВК било одобрено.

Нешто касније, албански врховни суд је одбацио жалбу тужилаштва на одлуку апелациног суда.