latinica  ћирилица
21/10/2024 |  15:25 | Аутор: РТРС

Мјере заштите војних објеката и забрана летова дроновима изнад војно контролисаног подручја ОС БиХ

У складу са недавним пријетњама терористичким нападима на војне локације ОС БиХ, Министарство одбране Босне и Херцеговине (МО БиХ) је наложило повећање нивоа сигурносне приправности како би се смањио ризик од евентуалних угрожавања сигурности, не само војних објеката, већ и грађана БиХ. Министарство одбране БиХ, у складу са својим законским надлежностима, провело је низ мјера с циљем заштите особља, имовине и материјално-техничких средстава Оружаних снага БиХ, наводи се у саопштењу овог министарства.
Зграда МО БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Зграда МО БиХФото: Уступљена фотографија

- Јавност је већ информисана о пријетњама и ризику од терористичких напада, а Министарство у потпуности схвата озбиљност ових пријетњи. Посебно се пажња посвећује могућим употребама беспилотних летјелица (дронова) у оваквим нападима. Законом је строго забрањено летење дроновима изнад војних објеката и зона ОС БиХ без претходног одобрења Министарства одбране. Летови дроновима изнад војних локација, као и летови на хоризонталној удаљености мањој од 500 метара, регулисани су надлежним законима и правилницима, те сваки такав лет без дозволе представља кршење сигурносних процедура - додаје се у саопштењу.

Истиче се да је у посљедње вријеме примијећено повећано присуство дронова изнад војних локација ОС БиХ, што је додатно повећало сигурносни ризик.

- Министарство одбране је у сталном контакту са агенцијама за спровођење закона, као и са међународним партнерима, укључујући ЕУФОР и НАТО штаб Сарајево, који су упознати са пријетњама и неовлаштеним летовима дроновима - речено је у саопштењу.

У циљу заштите војних објеката, примјењују се различите сигурносне мјере и процедуре, укључујући сигурносне протоколе за реаговање на неовлаштене упаде, осматрање и снимање војних локација.

- Министарство одбране и Оружане снаге БиХ предузимају све неопходне кораке како би осигурали сигурност својих припадника и војних локација, укључујући складишта наоружања и муниције. Ове мјере имају за циљ заштиту не само припадника ОС БиХ, него и ширу сигурност грађана Босне и Херцеговине. Министарство озбиљно схвата било какву пријетњу, укључујући могућност терористичког напада уз употребу дронова, те ће наставити предузимати све потребне мјере и радње како би се осигурала пуна заштита војне инфраструктуре и сигурност грађана БиХ - закључено је у саопштењу Министарства одбране БиХ.