latinica  ћирилица
21/10/2024 |  07:38 ⇒ 07:40 | Аутор: РТС

Ваздушни удари ИДФ-а на банке које користи Хезболах; Нови инцидент у Либану

Израелска војска појачава ударе на циљеве Хезболаха у Либану. ИДФ током прошле вечери и ноћи изводио ваздушне ударе, како је раније најавио, на банке и друге финансијске установе које у Либану користи Хезболах. Мировна мисија УН у Либану тврди да су израелске трупе код положаја мировњака на југу Либана. Палестинске власти наводе да је, након израелског напада на сјеверу Газе, 87 људи погинуло или нестало, а више од 40 повријеђено.
Израел, ракетни напад (фото: EPA/MOHAMED MESSARA - илустрација) -
Израел, ракетни напад (фото: EPA/MOHAMED MESSARA - илустрација)

Аxиос: Мало вјероватно да ће израелски предлог о прекиду ватре у Либану бити прихваћен

Неименовани амерички званичник изјавио је за портал Аxиос да је мало вјероватно да ће либанске власти и међународна заједница прихватити предлог Израела за прекид ватре у Либану.

Израелски захтјеви укључују могућност активног спровођења разоружавања Хезболаха на југу Либана и задржавање могућности несметаног приступа либанском ваздушном простору.

Бијела кућа и израелска амбасада у Вашингтону одбиле су да коментаришу овај извјештај.

Позивајући се на америчке и израелске званичнике, портал Аxиос је пренео да су ови захтјеви укључени у документ који су саставиле израелске власти, а који је достављен изасланику Бијеле куће Ејмосу Хохштајну уочи његове данашње посјете том региону, преноси Тајмс оф Израел.

Према овим изворима, Израел жели да буде у могућности да спроводи "активну примену" Резолуције Савјета безбједности УН 1701, која захтијева да либанска војска буде једина снага опремљена оружјем на југу Либана.

Либанска ННА јавила је да су погођене три филијале финансијске институције

Либанска национална новинска агенција (ННА) јавила је да су погођене најмање три филијале финансијске институције Kард ел Хасан, коју Израел оптужује да финансира Хезболах.

Једна филијала је погођена у Гобеирију, у јужном насељу Дахије у Бејруту, као и у Хаџ ел Селому и Бурџ ел Бараџнеху, додаје ННА.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари рекао је да ће у наредним данима открити како Иран финансира терористичке активности Хезболаха, користећи цивилне институције и удружења као параван.

Израелска војска објавила је раније да су њене ваздушне снаге напале штаб обавјештајне службе Хезболаха и подземну радионицу за производњу оружја у Бејруту.

Мировна мисија УН у Либану (УНИФИЛ) оптужила је израелску војску да је булдожером намјерно срушила осматрачницу и ограду на ободу положаја мировњака у граду Марвахин на југу Либана.

У саопштењу се наглашава да нарушавање позиција и наношење штете имовини УН представља "флагрантно кршење међународног права и резолуције 1701 Савјета безбједности".

Након израелског напада на град Беит Лахија на сјеверу Појаса Газе укупно је 87 људи погинуло или нестало, а више од 40 повријеђено, навело је Министарство здравља те палестинске енклаве.

Министарство спољних послова Палестинске управе саопштило је да Израел гура Палестинце у сјеверном дијелу Газе у “сигурну смрт“, приморавајући их да бјеже пред бомбардовањем или да се суоче са нечим што личи на “круг сигурне смрти“.

Америчке власти истражују неовлашћено објављивање повјерљивих докумената који процијењују планове Израела да нападне Иран, изјавила су три неименована америчка званичника за Асошиејтед прес.