latinica  ћирилица
21/10/2024 |  13:30 ⇒ 13:35 | Аутор: sputniknews.com

Познато о чему ће лидери БРИКС-а разговарати у Казању

Учесници Самита БРИКС-а разговараће о међународним проблемима са акцентом на заоштрену ситуацију на Блиском истоку, саопштила је прес служба Кремља.
БРИКС 2024 (фото: Alexandr Kryazhev/brics-russia2024.ru) -
БРИКС 2024 (фото: Alexandr Kryazhev/brics-russia2024.ru)

На Самиту ће се посебна пажња посветити питањима могућег проширења асоцијације кроз планирано успостављање нове категорије "партнерских држава".

Посљедњег дана Самита, на састанку БРИКС плус учествоваће представници скоро 40 земаља.

На састанку се очекују лидери земаља ЗНД, делегације многих земаља Азије, Африке, Блиског истока и Латинске Америке, као и челници извршних тијела низа међународних организација.

- Планирано је да се разговара о актуелним међународним проблемима са акцентом на заоштрену ситуацију на Блиском истоку и сарадњу земаља БРИКС-а и Глобалног југа у интересу одрживог развоја - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи и да ће предсједник Русије Владимир Путин одржати билатералне састанке са практично свим лидерима који дођу на Самит.

У Казању ће 22-24. октобра бити одржан XVI Самит лидера БРИКС-а. На Самиту ће први пут учествовати нове чланице асоцијације.

Од 1. јануара 2024. године пуноправне чланице су, осим Бразила, Индије, Кине, Русије и Јужне Африке, постале Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија.

На Самиту ће учествовати и предсједник Русије Владимир Путин. Самит се одржава под мотом: "Јачање мултилатерализма за праведан глобални развој и безбедност".