latinica  ћирилица
21/10/2024 |  06:59 ⇒ 08:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Већи дио Кубе поново без струје, упркос покушајима да се обнови мрежа

Електроенергетски систем Кубе поново је синоћ отказао, упркос покушајима током дана да се обнови мрежа, саопштило је кубанско Министарство енергетике.
Куба без струје (фото: EPA/ALEJANDRO ERNESTO - илустрација) -
Куба без струје (фото: EPA/ALEJANDRO ERNESTO - илустрација)

Милиони Кубанаца остали су без струје и раније током дана, након још једног дјелимичног квара на електроенергетској мрежи, који је избио током претходне ноћи.

Технички директор кубанске Електромреже (УНЕ) Лазаро Гуера потврдио је дјелимични колапс мреже у западним провинцијама Кубе, који је касно у суботу погодио и главни град Хавану.

Национална електрична мрежа Кубе први пут се угасила око поднева у петак након што је највећа електрана на острву престала да ради.

Након краћег успостављања снабдијевања струјом, мрежа се други пут поново угасила у суботу ујутро, да би се током претходне ноћи трећи пут догодио пад система, а нестанци струје су већини становника острва онемогућили пуњење телефонских батерија и прикључивање на интернет.

Кубански министар енергетике и рударства, Висенте де ла О Леви, рекао је да су означена "три главна фактора који утичу на дефицит производње електричне енергије: стање инфраструктуре, недостатак горива и повећање потражње".

Долазак урагана Оскар на исток Кубе пријети да додатно закомпликује планове владе да успостави редовно снабдијевање струјом, а цијели регион, који очекује налет урагана, углавном је без струје и телефонских комуникација.