latinica  ћирилица
20/10/2024 |  21:21 ⇒ 21:22 | Аутор: СРНА

Ђокић: Ако будемо имали знање, имаћемо и резултате

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је стратешки циљ да се у наредном периоду, у укупној енергетској транзицији, перманентним учењем у потпуности разумију савремени технолошки процеси у области електроенергетике и да се на вријеме дјелује.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је вечерас у Мостару, на свечаном отварању 4. савјетовања Босанскохерцеговачког огранка Међународне организације посвећене развоју електроенергетског сектора /ЦИГРЕ/, навео да су веома значајни сви скупови који окупљају људе из свијета енергетике, како у БиХ, тако и на сваком другом мјесту, јер су прилика за размјену искустава, спознаја, утисака о одређеним активностима.

- Ако будемо имали знања, имаћемо и резултате. Уколико будемо перманентно улагали у знање, увјерен сам да ћемо остварити резултате и доћи до циљева које имамо, а то је да стално развијамо електроенергетски сектор, да га унапређујемо, да очувамо нашу енергетску безбједност и независност. Независност је важна јер на тај начин можемо да креирамо политике које ће бити у најбољем интересу грађана у нашој земљи и наше привреде - нагласио је Ђокић.

Он је рекао да је зато важно усмјерење на обновљиву енергију и изворе обновљиве енергије који се убрзано развијају на овим просторима.

- Кроз овакве скупове добијамо одговоре како ћемо то у техничком смислу пратити. За нас је од велике важности да развијамо капацитете дистрибутивне и преносне мреже који треба да прате велики интерес за инвестирање у обновљиве изворе енергије. У овом тренутку то су велики изазови које имамо и овакви скупови су важни да се чује како одговорити на такве изазове и како омогућити да се сектор енергије и у Републици Српској и у БиХ настави развијати без сметњи застоја - навео је Ђокић.

Он је нагласио да је важно да се размјеном искустава и знања о достигнутом нивоу развоја овог сектора дефинишу будуће активности.

- Посебно је важно рећи како да успоставимо и развијамо дистрибутивну и развојну мрежу у коју треба константно улагати велика средства, како доћи до средстава и како окупити стручњаке у овој области који треба да дају одговор на изазове који већ постоје и који ће доћи сутра - истакао је Ђокић.

На отварању 4. савјетовања Босанскохерцеговачког огранка ЦИГРЕ обратили су се челни људи ове организације из БиХ и региона, а на савјетовању учествују представници електроенергетског сектора из цијелог региона.

ЦИГРЕ је међународна организација посвећена развоју електроенергетског сектора основана 1921. године у Паризу као стално, невладино и непрофитно удружење.

Кроз учешће чланова из 115 држава са свих континената постала је водећа свјетска организација за питања електроенергетских система.

Окупља електроенергетичаре и остале стручњаке који раде у електроенергетском сектору, чиме остварује размјену најновијих технолошких достигнућа, искустава и знања уз активно учешће најпознатијих произвођача електроопреме.

ЦИГРЕ одржава савјетовања сваке парне године у Паризу, гдје се окупи неколико хиљада стручњака из цијелог свијета.