latinica  ћирилица
20/10/2024 |  14:11 ⇒ 14:12 | Аутор: РТРС

У Семберији под пшеницом 10 одсто више површина

На највећем пољопривредном добру у Семберији у току је сјетва меркантилне пшенице на 550 хектара и сјеменске пшенице на 80 хектара, што је 10 одсто више површина под хљебним житом него прошле године, рекао је директор Пољопривредног добра Семберија Бранимир Андрић.
Јесења сјетва - Фото: РТРС
Јесења сјетваФото: РТРС

Просјечан принос прошле године био је шест тона пшенице по хектару, а акумулирани подстицаји Владе Српске пољопривредној производњи доводе до позитивног развоја, навео је Андрић.

- Подстицаји Владе Српске од 500 КМ по хектару под пшеницом врло су значајни пољопривредницима. То даје сигурност која је изузетно битна за произвођаче и без тог подстицаја, била би много мања површина под пшеницом у Српској, што би значило већи увоз хљебног зрна, а циљ је да Република има довољно пшенице за своје потребе - рекао је он.

Према његовим ријечима, подстицај опредјељује људе да сију пшеницу.

- Што се тиче осталих подстицаја пољопривредној производњи, мислим да Влада даје убједљиво највеће подстицаје међу државама у региону, па и на Балкану - рекао је Андрић.

Захваљујући подстицајима, у посљедње четири године зановљено 80 одсто пољопривредне механизације у Српској.

- Највећи је ефекат био подстицај за механизацију и то се директно одражава на приносе, јер када имамо добру основну обраду земљишта, ефективну сјетву и на вријеме, имамо и знатно већи принос - каже је Андрић.

Климатски услови и стање пољопривредног земљишта су веома повољи за сјетву пшенице, која би на површинама ПД Семберија требало да буде завршена наредне седмице.

- Сјетва пшенице је нешто јефтинија ове године јер је због повољног стања потрошња горива, а и само гориво јефтиније, док је потрошња сјеменског материјала и ђубрива и њихова цијена као и прошле године - рекао је Андрић.

ПД Семберија производи сјеменску пшеницу за своје потребе и за тржиште у Српској, а прошле године произвели су 1.000 тона сјемена седам новосадских сорти.

Андрић каже да раде и на увођењу пет нових сорти пшенице прилагодљивих климатским промјенама, које ће бити засијане пробно на огледном пољу од четири хектара, како би се пратило да ли одговарају овом производном подручју.