latinica  ћирилица
20/10/2024 |  19:32 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Нобило: Због имовине и природних богатстава Српске суди се њеном предсједнику; Суд нам не може забранити да јавно говоримо (ВИДЕО)

Читав процес који се пред Судом БиХ води против предсједника Милорада Додика за циљ има његову елиминацију са политичке сцене како би се овладало имовином Републике Српске и природним богатсвима којима располаже, рекао је адвокат и члан тима одбране Милорада Додика, Анто Нобило.
Анто Нобило - Фото: СРНА
Анто НобилоФото: СРНА

Како би се покушала сакрити права истина, на посљедњем рочишту судија Сена Узуновић запријетила је Нобилу и адвокату Петронијевићу да иступају у јавности. Доказ немоћи или покушај ускраћивања једног од основних људских права?

Преко Суда БиХ до имовине Републике Српске - тако би се укратко могао описати план креатора монтираног политичког процеса који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика, сагласна је стручна јавност.

Адвокат Анто Нобило, који је члан тима Додикове одбране каже да сви проблеми с којим се у политичком смислу суочава Милорад Додик имају своју реалну материјалну подлогу. То су природни ресурси Републике Српске.

- Подлога је рационална. Елиминисати и створити унитарну БиХ како би се овладало рудним богатствима Републике Српске, али на ту рационалну основу је борба за контролу руда и финансијске интересе и тако даље - рекао је Нобило.

Не желећи да он буде тај који ће у маниру претходника смјењивати легитимно изабране представнике српског народа, Шмит је лоптицу пребацио на Суд БиХ, који преко монтираног процеса жели уклонити са политичке сцене предсједника Додика, сматра Нобило.

А када су стварни разлози за процес постали свима очигледни, а одбрана све гласније на то указивала, судија Сена Узуновић је на посљедњем рочишту покушала на све начине да утиша тим одбране предсједника.

- То сматрам одређеном врстом недостатка аргумената, правних аргумената и страха од обавјештавања јавности о ономе што се догађа у судници. Свако од учесника може да изнесе све што је тачно, нарадно не лажно и што није увредљиво и ми ћемо то и наставити, одмах да вам кажем - истакао је адвокат и члан тима одбране предсједника Републике Српске Горан Петронијевић.

Законима и подзаконским актима не дозвољавају им да поступају у својству бранилаца пред Судом БиХ, али Узуновићева је отишла толико далеко да покушава да им апсолутно забрани оглашавање у вези са поступком.

Адвокат Нобило поручује да им нико не може ускратити основно елементарно право.

- Међутим, никако нам не могу забранити јавну ријеч, то је слобода говора и ми можемо слободно говорити. Можемо слободно критички оцјењивати свакога, можемо расправљати о ономе у судници јер је то од битног интереса пуно шире од саме суднице, за цијелу БиХ. Слободну ријеч нам нико не може одузети - нагласио је Нобило.

Вишегодишњи адвокат Миодраг Стојановић каже да треба јасно разграничити понашање чланова тима одбране у судници и ван ње. Сматра да Нобило и Петронијевић требају затражити да дјелују као кобраниоци, што им нико не би смио забранити.

Када се у обзир узме чињеница да се адвокатима забрањује да говоре, што им је основни посао, а да са друге стране исти тај Суд и судија као релевантне доказе узимају иступе на јавним скуповима, медијима па и у најмању руку дискутабилне новинске текстове, постаје очигледно да се у конкретном поступку не бира средство да се дође до циља.