latinica  ћирилица
20/10/2024 |  19:31 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Привредна комора: Привреда Српске мора се окретати према тржишту земаља БРИКС-а (ВИДЕО)

Учешће на Самиту БРИКС-а привилегија је и част за Републику Српску, поручио је премијер Српске Радован Вишковић. Из Привредне коморе кажу да се привреда Републике Српске мора окретати ка тржишту земаља БРИКС-а, додајући да ослањање на једно тржиште, било оно и тржиште Европске уније, носи ризике. И економисти су става да би привреда Републике Српске на тржишту земаља БРИКС-а била конкурентнија.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Удио земаља БРИКС-а у свјетској економији премашује показатеље Г 7 - групе од седам најразвијенијих земаља и тај удио наставља са растом. Стога је, сматра премијер Српске Радован Вишковић, част и привилегија сједити за истим столом са лидерима земаља које чине двије трећине свјетске популације и више од 85 одсто ресурса.

- Одлазак предсједника Додика у Казањ на састанак БРИКС-а не значи да не желимо да сарађујемо и са свима другима. Република Српска је доказала, што ће чинити и убудуће, да жели сарадњу са свима који уважавају чињенице, Устав и њено постојање и да су сви добродошли - поручио је Вишковић.

Окретање привреде ка огромном тржишту земаља БРИКС-а поздрављају и у Привредној комори Српске.

- Тренутна криза у привреди Српске, која је у великој мјери посљедица економске кризе у ЕУ, највећем спољнотрговинском партнеру Републике Српске, показује да ослањање на једно тржиште, па било оно и тржиште Уније, носи одговарајуће ризике због чега се намеће потреба тражења других. Учешће делегације Републике Српске на предстојећем самиту даје додатну подршку и отвара врата привреди да се храбрије окрене тражењу начина како ући на ово тржиште - нагласили су из Привредне коморе Српске.

Из угла економиста, само присуство Српске на Самиту у Казању, добар је сигнал да на том огромном тржишту има мјеста и за нас.

- БРИКС не условљава оне који би евентуално били посматрачи да обуставе интеграционе процесе са ЕУ - рекао је економски аналитичар Синиша Пепић.

Увјерења привредника и економиста, нажалост не дијеле и у ПДП-у. Бранислав Бореновић сматра да економска будућност Српске није у БРИКС-у, већ у ЕУ, у коју, како наводи, иде 70 одсто извоза наших предузећа.

- Ако се и настави са оваквим стратешким опредјељењем да је будућност Српске у БРИКС-у, шта ће бити са предузећима која су скоро 100 одсто окренута европским тржиштима - упитао је Бореновић

Управо због те зависности, често и условљене, нашој привреди су и потребна друга тржишта, поручује Вишковић, увјерен да није ријеч о Бореновићевом незнању.

- Кажете нешто да бисте се оправдали пред неким вашим шефовима. Кинези имају највеће инвестиције на Балкану, па и у Европи, економски гиганти присутнији су више него што Бореновићеви налогодавци желе - рекао је Вишковић

Економисти истичу да је за Републику Српску важно свако тржиште. Јаче присуство на тржишту земаља БРИКС-а много би значило јер БРИКС нуди погоднија економска и привредна правила.

Турска је примјер, деценијама је на листи кандидата за улазак у ЕУ, окреће се БРИКС-у, јер се тржиште ЕУ све више затвара, а политика доминира.