latinica  ћирилица
19/10/2024 |  15:23 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије освештао обновљени Саборни храм у Даљу

Његова светост патријарх српски Порфирије освештао је данас Саборни храм Светог великомученика Димитрија у Даљу и том приликом истакао да је српски народ веома добро кроз вијекове разумијевао значај и смисао храма за живот појединца, али и заједнице, и зато је гдје год је ишао и гдје год се насељавао најприје дизао храмове у славу Божију.
Патријарх српски Порфирије - Фото: СРНА
Патријарх српски ПорфиријеФото: СРНА

- Чак и онда када се мукотрпно трудио да себи стекне и обезбиједи корицу хљеба, када није имао ни најбоље мјесто гдје може своју главу склонити, дизао је храм. И било је тако некада, а данас је исто тако. Дизао је храм зато што је знао да без храма ништа не може имати смисао у његовом животу - навео је патријарх Порфирије, који је јуче започео дводневну канонску посјету Епархији осјечкопољској и барањској.

Његова светост је напоменуо да се без благодати Божије, без заједнице са Богом, ма шта били - и славни, и богати, и моћни, и успјешни, шта год имали, све претвара у бесмисао, у прах и пепео, прије или касније.

- Имајући увијек храм и обнављајући храм, нека Бог да да се и ми обнављамо, да снажимо, да јачамо, да растемо у Христу, да долазимо на ово мјесто где се служи света литургија, која није ништа друго него Царство Божије - поручио је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је нагласио да је мир најчвршћи и непоколебиви темељ који одагнава сваку врсту фрустрације, комплекса и страхова.

- Тај мир, мир Христов, чини да постанемо способни да се отварамо у односу на све и свакога у односу на творевину Божју. Знаћемо из ње, када имамо мир Христов у себи, да узмемо оно што нам припада и оно што нам треба за живот, али знаћемо да и природа и творевина зависе од нашег односа према њој. Знаћемо да је његујемо, да је узносимо као уздарје Богу за све што имамо и све што смо добили, а моћи ћемо без страха, без комплекса и фрустрација да успоставимо мир и са онима који су други и другачији, знајући да сви једно треба да будемо, по ријечи Христовој - поручио је патријарх Порфирије.

Епископ осјечкопољски и барањски Херувим подсјетио је на славну историју Храма Светог великомученика Димитрија у Даљу, који је страдао много као што је страдао и народ који га је подизао, обнављао и у њему се Богу молио.

- Снага Цркве Христове управо је у том страдању, јер страдање је пут ка васкрсењу и потврда истинског пута спасења. Цјелокупна историја Цркве то и доказује: веома често Црква је била у незахвалној позицији пред прогонима или забранама, али никада није поклекла ни пред каквим искушењем, већ је, управо супротно, бивала све јача. Њена снага је у вјери у Христа - поручио је владика Херувим.

Владика је позвао вјерне да своје животе утемеље на богољубљу и човјекољубљу.

- Човјекољубље је хришћанска стварност. Човјекољубље није идеал некакве идеологије, већ задата стварност кроз Христа и у Христу - поручио је у бесједи владика Херувим.

Уз молитвено учешће многобројног благочестивог народа, патријарху Порфирију и епископу Херувиму саслуживали су високопреосвећени митрополити бачки Иринеј, врањски Пахомије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије, нишки Арсеније и далматински Никодим, као и епископ мохачки Дамаскин, викар епсикопа бачког.

Саборни храм Светог великомученика Димитрија у Даљу један је од најљпших и највећих храмова Српске православне цркве, објављено је на сајту СПЦ.

Епархија осјечкопољска и барањска, једна од пет епархија СПЦ на подручју Хрватске, успостављена је 1991. године одлуком Светог архијерејског сабора.

Епархија је вијековима дијелила судбину свог народа. У рату од 1991. до 1995. године у њој је уништено 14 цркава, а 35 је оштећено, порушено је шест и оштећено осам парохијских домова и црквених зграда. Већина објеката је обновљена или је њихова обнова у току.