latinica  ћирилица
18/10/2024 |  10:20 ⇒ 10:21 | Аутор: Агенције

Ђачке посјете у Хрватској: Изједначују Вуковар и Јасеновац

Годишње мање од педесетак школских разреда у Хрватској посјети Јасеновац, иако Министарство културе школама сноси све трошкове, пишу вечерње новости, а преноси Раша тудеј Балкан.
Јасеновац - Фото: ТАНЈУГ
ЈасеновацФото: ТАНЈУГ

Сада се предлаже да се заједно организује посјета злогласном усташком логору, али и Вуковару.

- Консултујемо се са стручним људима прије него што донесемо одлуку о заједничкој посјети школа Јасеновцу и Вуковару - каже министарка културе Нина Обуљен Коржинек, јер има аргумената за тај приједлог и против њега.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава и предсједник Домовинског покрета који је у коалицији са ХДЗ-ом позвао је "све у Колону сјећања".

- Обиљежавање страдања српских жртава 17. новембра је најобичнија провокација и чин глорификовања агресора на Вуковар - рекао је Пенава.

Саборска посланица Рада Борић из странке Можемо, међутим, тврди да школе намјерно заобилазе Јасеновац, а да актуелна власт има једно лице "према споља", а друго у Хрватској.

- Забрињава што већина школа одбија да уврсти посјету Јасеновцу и зато је срамно ниска посјећеност - тврди Борићева.

Још прије пет година Министарство образовања покренуло је иницијативу да школе посјећују Јасеновац и да ученици осмог разреда имају на мјесту бившег логора теренску наставу, али интерес је био, и остао, слаб.

У почетку је мање од 20 одјељења годишње ишло у Јасеновац, премда су обезбијеђена средства за пут и боравак, а прошле године је само 38 разредних одјељења имало теренску наставу и стручно вођство на мјесту злогласног логора.

Оно мало професора који су повели ученике у Јасеновац кажу да су то урадили због слабог информисања младих о злочинима који су почињени од стране усташа у бившем логору. Упозоравају да матуранти мало или ништа не знају о Јасеновцу.

Иако су посјете бесплатне, тек сваки трећи ученик се одлучује да оде да види јасеновачке страхоте. Професори се боје и реакција родитеља јер су многи забранили дјеци да иду на теренску наставу, док се неки правдају да још "није вријеме за то".

Нова управница Јавне установе Спомен-подручја Јасеновац Сара Лустиг, кћерка славног филмског продуцента Бранка Лустига, именована је од стране владајућих у Хрватској на ту функцију јер је радила у Министарству спољних послова и била у кабинету премијера као савјетница за Холокауст.

До сада се није јавно експонирала на новој функцији, а прије доласка у Јасеновац била је шефица делегације Хрватске при Међународном савјету за сјећање на Холокауст. Тада је Хрватска бојкотовала заједничку изложбу са меморијалним музејом Холокауста у Вашингтону јер је на једном паноу требало да буде написано да је у вријеме НДХ спроведен геноцид над Србима.