latinica  ћирилица
19/10/2024 |  09:03 ⇒ 09:11 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије: Митрополит Амфилохије био је зачетник нове епохе

Изложбом иконописа у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици отворена је манифестација "Дани митрополита Амфилохија".
Митрополит Јоаникије - Фото: РТРС
Митрополит ЈоаникијеФото: РТРС

Изложени су радови иконописаца који су свој дар и таленат већ уградили у многим црквама и манастирима.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је синоћ на отварању да је митрополит Амфилохије деценијама трагао и улагао све своје напоре да се дотакне божанске љепоте.

- О томе свједочи и овај храм у чијем је украшавању лично учествовао и много тога доприносио. А прошло је сигурно 40 година откако је организовао прву изложбу иконописања у Вршцу. То је био његов први културни пројекат - присјетио се митрополит Јоаникије.

Владика Јоаникије рекао је да је митрополит Амфилохије сабирао умјетнике за које многи тада нису ни знали.

- Окупљао је архитекте, писце, пјеснике и иконописце и све оне који су умножавали своје дарове и трагали за Божијом љепотом. Био је зачетник нове епохе и својим дјелом обиљежио је цијелу једну епоху. Идући његовим стопама, овогодишње дане започињемо баш овом изложбом савременом иконописања - поручио је митрополит Јоаникије.

Изложба 30 радова бројних умјетника и иконописаца биће отворена у крипти храма наредних 15 дана.

Манифестација "Дани митрополита Амфилохија" трајаће до 1. новембра.

Програм се наставља у суботу, 26. октобра, када ће у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици бити одржан концерт хора "Младенци" из Београда.

У понедјељак, 28. октобра, биће организован округли сто о теми "Свети Јустин Ћелијски у његовом и нашем времену", а у уторак, 29. октобра, у крипти Саборног храма у Подгорици у 19.00 часова планирано је представљање књиге о почившем архимандриту Луки Анићу.

У сриједу, 30. октобра, у 9.00 часова почеће Света архијерејска литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, коју ће служити владика Јоаникије са више архијереја.

У четвртак, 31. октобра, у крипти Саборног храма у Подгорици у 19.00 часова биће приређена Лучинданска академија, Богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња.

У петак, 1. новембра, у 19.00 часова биће приређена додјела награда "Извиискра Његошева", чиме се завршавају "Дани митрополита Амфилохија".