latinica  ћирилица
18/10/2024 |  19:32 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Пресуда у случају "Ковачевић" тест за БиХ (ВИДЕО)

Пресуда "Ковачевић" је лоша по Републику Српску и тешко проводива. Задире у Устав и потпуно потире двоентитетско уређење БиХ. Због тога из Владе Српске у Стразбур шаљу делегацију коју ће предводити министар правде Милош Букејловић. Тамо ће у Европском суду за људска права присуствовати јавној расправи о пресуди на коју се жалила БиХ. На јучерашњем протесту испред ОХР-а, због најаве Кристијана Шмита да ће и он бити присутан на тој расправи, апликант Славен Ковечевић потврдио је да је циљ његове апелација тзв. грађанска БиХ.
Европски суд за људска права (фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK) -
Европски суд за људска права (фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK)

Након 20. новембра и расправе пред Великим вијећем Европског суда за људска права у Стразбуру, знаћемо у ком правцу иде БиХ. Ка тзв. грађанској држави, што је суштина предмета "Ковачевић", или ће то бити окидач за њену дисолуцију како најављују многи аналитичари и политичари. Наиме, пресудом из августа прошле године Суд је утврдио дискриминацију Славена Ковачевића по територијалној и етничкој основи. И пресудио да БиХ буде једна изборна јединица за избор чланова Предсједнитшва и Дома народа.

- У том случају би заправо дошло до тога да се направи једна изборна јединица у БиХ, да се омогући да грађани из Федерације бирају српског члана Предсједништва и на тај начин би се омогућило да имамо још једног Жељка Комшића који би на исти начин како заступа интересе хрватског народа овај би заступао односно не би заступао интересе српског народа довело до дестабилизације БиХ - сматра Лазар Стјепановић правни представник Републике Српске.

Покушаји стварања унитарне Босне данас су упаковани у обланду грађанске државе. Јасно је да се иза тог концепта крије покушај доминације најбројнијег бошњачког народа над Србима и Хрватима по принципу државе "један човјек, један глас".

- Постоје двије визије БиХ , једна наша грађанска у којој смо сви једнаки , и у тој визији има мјеста за све - истиче Славен Ковачевић
апелант пред Европским судом за људска права.

Ипак, питање је да ли у визији државе по мјери Славена Ковачевића има мјеста за Србе, Бошњаке или Хрвате. Упућујући апелацију Суду у Стразбуру није се изјаснио као припадник једног од конститутивних народа. Управо из те чињенице црпио је аргументе за своју наводну дискриминацију при избору чланова Предсједништва и делегата у Дом народа ПС БиХ.

- Он као особа која се некад изјашњавала као Србин некад као Хрват, зар то није манипулација, зар то није крађа идентитата, то треба казнити - поручује Марина Пендеш делегат у Клубу Хрвата у Дому народа ПС БиХ.

Славен Ковачевић је у периоду 2012-2016 био посланик у Градском вијећу Сарајева, са веб странице избрисано је да се изјашњавао као Хрват. Зато су Агенти Савјета министара који заступају БиХ пред Судом у Стразбуру тражили од ЦИК да достави податке о изјашњавању Ковачевића о припадности конститутивним народима током свих изборних циклуса.

- ЦИК БиХ је актом од 01. августа ове године, цијенећи релевентне одредбе о Заштити личних података, обавјестила Агента Савјета министара да не може да достави тражене информације за апликанта пред Судом у Стразбуру Славена Ковачевића - истиче се у одговору ЦИК-а.

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза наводи да су од стране Агената СМ који заступају БиХ пред судом у Стразбуром упознати да је раније ЦИК увијек достављала, без икаквих сметњи информације о ентичкој припадности особа уколико је то потребно ради судских поступака.

- заиста нам није јасно због чега је у овом случају направљен преседан - додао је он.

Тражена али недоступна информација из ЦИК показала би да је Славен Ковачевић мијењао национално изјашњавање, што би у коначном користило Агенту да обори пресуду пред Судом у Стразбуру.