latinica  ћирилица
17/10/2024 |  22:35 ⇒ 22:37 | Аутор: СРНА

Концертом камерног састава "Mикуно трио" завршена "Jесења соната"

Концертом камерног састава "Микуно трио", кога чине вишеструко награђивани музичари из Јапана и Србије, завршен је 7. Интернационални музички фестивал "Јесења сонатa".
Бањалука - концерт камерног састава "Микуно трио" - Фото: СРНА
Бањалука - концерт камерног састава "Микуно трио"Фото: СРНА

Музичари Јукико Уно, Шиносуке Инугај и Марко Милетић извели су на виолини, клавиру и виолончелу композиције Шостаковича и Менделсона, што је публика у Банском двору на крају концерта поздравила овацијама и вишеминутним аплаузом.

Виолинисткиња Јукико Уно рекла је да је проше године наступала у Бањалуци и да јој је тај наступ пружио прилику да упозна овај дио свијета.

- Фестивал је заиста занимљив, публика је заинтересована и постоји та нека дивна енергија између нас музичара и публике - рекао је Јукико Уно.

Виолончелиста Марко Милетић рекао је да је фестивал "Јесења соната" сваке годне све бољи и бољи.

- Ниво се подиже невероватно и све је већа одговорност доћи и учествовати уз таква имена. Бањалучани су предивна публика, то сам већ чуо и од Бењамина Шмида и од Лоренца ди Беле, сви су одушевљени и сви желе да се врате - рекао је Милетић.

Директор Банског двора Младен Матовић рекао је да је циљ овогодишње "Јесење сонате" био да квалитетом све буде на истом нивоу као што је било на претходним фестивалима.

- Нескромно можемо закључити и по рекацијама публике и по свим концертима који су одржани да је сада иза нас најбоље фестивалско издање. Изузетне интерпретације, на највишем умјетничком нивоу. Посебно ме радује максимална посјећеност свих фестивалских догађаја, јер се за сваки концерт тражила карта више - рекао је Матовић.

Он је навео да је Бањлука поново доказала и показала да има публику која воли умјетничку музику.

- Када доведемо свијет код нас, тада се и ми покажемо да смо свијет. Вјерујем да ће и овогодишњи учесници ширити најмогућу љепшу слику о Бањалуци, Банском двору, Републици Српској и да ће Бански двор наставити да буде препознатљив амбасадор културе нашег града - истакао је Матовић.

Он је захвалио извођачима, публици и покровитељима фестивала Кабинету предсједника Републике Српске и граду Бањалука.

На Интернационалном фестивалу "Јесења соната" наступили су етаблирани музички умјетници из Италије, Јапана, Аустрије, Републике Српске и Србије.