latinica  ћирилица
17/10/2024 |  11:59 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

Све спремно за премијеру представе "Швабица"

Премијером представе "Швабица", по мотивима приповијетке Лазе Лазаревића, у режији и адаптацији Душана Петровића, која ће бити изведена сутра у Народном позоришту Републике Српске биће обиљежен 18. октобар, Дан позоришта.
Представа "Швабица" - Фото: СРНА
Представа "Швабица"Фото: СРНА

Директор Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић рекла је Срни да ће ова премијера на прави начин обиљежити почетак нове позоришне сезоне, јер окупља велики број младих глумаца.

- Циљ нам је да пружимо прилику младима да покажу свој потенцијал и умијеће, тако да у овој представи учествују студенти глуме треће и четврте године, те млађи чланови нашег ансамбла. Ријеч је о мелодрами, коју дуго нисмо имали на сцени - рекла је Грбићева.

Она је напоменула да ће прије представе бити додијељене награде истакнутим члановима ансамбла за резултате у претходној сезони, за најбољу представу, као и признања појединцима и установама које су их подржале.

Осим "Швабице" планиране су још три премијере до краја године, од којих двије драме и опера.

- Годину ћемо завршити спектакуларним музичким догађајем, ријеч је о опери "Боеми" Ђакома Пучинија, коју ћемо радити у копродукцији са Народним позориштем у Београду - рекла је Грбићева.

Она је подсјетила да је захваљујући подршци Министарства просвјете и културе Српске и друштвено одговорних предузећа ово позориште у нову сезону ушло са знатно побољшаним условима за рад.

- Оно што нам је најзначајније је што смо добили нове даске на сцени, које су обновљене након више од 50 година, али је допуњен и систем за освјетљење, тако да сада имамо пуно боље техничке али и амбијенталне услове - рекла је Грбићева.