latinica  ћирилица
18/10/2024 |  10:26 ⇒ 10:31 | Аутор: Политика

Предсједник Свjетске банке: Kредитори треба више да опраштају дугове сиромашним земљама (ВИДЕО)

Kредитори треба више да опраштају дугове сиромашним земљама које имају проблема са исплатом, изјавио је предсjедник Свjетске банке Аџај Банга уочи годишњих састанака Свjетске банке и Међународног монетарног фондa.
Новац (Фото: EPA-EFE/ARSHAD ARBAB/илустрација) -
Новац (Фото: EPA-EFE/ARSHAD ARBAB/илустрација)

Он је навео да је Свjетска банка већ обезбиједила средства за задужене земље да би им помогла са отплатом дуга и додао да је око 16 до 17 милијарди долара уложено у Замбију, Чад, Етиопију и Гану током њиховог спорог и болног процеса реструктурализације дуга, преноси Ројтерс.

Ми им дајемо средства која су неопходна, кроз опрост дуга или грантове, прецизирао је Аџај Банга.

- Опраштање дуга је потребно, али не од нас. То се тражи од тих повјерилаца. То је питање које покушавамо да ријешимо - додао је предсједник Свјетске банке, преноси Танјуг.

Према његовим ријечима, Група Свјетске банке је на путу трансформације у "бољу банку" која може ефикасно да служи земљама са ниским приходима и унаприједи развојне резултате на глобалном нивоу.

Група Свјетске банке је постигла значајан напредак у областима као што су брзина и једноставност одобравања пројеката, успостављање партнерских односа са другим финансијским институцијама и реструктурализација банке знања, закључио је Банга.

Говор Аџаја Банге представља увод у годишњи скуп Међународног монетарног фонда и Групе Свјетске банке који ће бити организован од 21. до 26. октобра у Вашингтону.