latinica  ћирилица
18/10/2024 |  08:45 ⇒ 09:24 | Аутор: РТРС

Ђурашиновић: Смањен извоз дрвних сортимената у ЕУ (ВИДЕО)

Од почетка 2023. и током цијеле прошле године на свјетском тржишту дошло је до великог поремећаја у смислу забрана извоза наших дрвних сортимената у ЕУ, изјавио је предсједник Удружења дрвопрерађивача, извођача радова у шумарствима, превозничких предузећа шумских сортимената Републике Српске Зоран Ђурашиновић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Зоран Ђурашиновић - Фото: РТРС
Зоран ЂурашиновићФото: РТРС

Ђурашиновић је истакао да су "друге земље заузеле наша мјеста и да се самим тим наш извоз умањио".

- Дошло је до смањене потражње и цијена је самим тим умањена. Тако се наставило и ове године, смањена су потраживања, као и цијена - казао је Ђурашиновић.

Према његовим ријечима, више је разлога за то.

- Дошло је до поремећаја у ЕУ када је у питању привреда, новац се троши веома контролисано. У вријеме забране извоза ми смо као добављачи купцима у ЕУ постали несигурни и и потиснути смо на другу позицију, а на наше мјесто су дошле земље из ЕУ. С друге стране, паралелно с тим, након укидања забране дошло је до повећања цијена. Хрватска је снизила цијене, у ФБиХ и окружењу је обловно дрво јефтиније него код нас. Ми више нисмо конкурентни са цијеном. Тренутно смо најскупљи са сировином и превозом. Уз то имамо смањено потраживање. Ситуација је врло сложена - рекао је Ђурашиновић.

Ђурашиновић је напоменуо да за становништво у у Српској неће бити такве кризе.

- Становништво у Српској је добро снабдијевено и цијене су прихватљиве. Када су у питању привредници који се баве прерадом дрвета, дошло је до смањења извоза. Извоз намјештаја смањен је за 30 одсто, а извоз дрвних сортимената 35 и више одсто. Велики број привредника је у тешкој ситуацији. Имамо информације да јако пуно фирми престаје са радом - навео је Ђурашиновић. 

Ђурашиновић је нагласио да је на састанку у Привредној комори било ријечи о овој ситуацији.

- Привредна комора ће покренути иницијативу за сазивање сједнице Владе Српске због овог проблема. Ми смо захтијевали да на дневни ред буде уврштена и тачка о цијенама сировина у Шумама Српске како би се адекватно прилагодили цијенама у окружењу и како бисмо опет били конкурентни на тржишту у ЕУ - рекао је Ђурашиновић.