latinica  ћирилица
17/10/2024 |  11:59 | Аутор: РТРС

Инструкције за одгођене изборе у Фојници, Кисељаку, Коњицу и Крешеву

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ донијела је данас инструкцију о начину идентификације и гласања бирача на одгођеним локалним изборима који ће бити одржани у недјељу, 20. октобра.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

Инструкцијом о начину идентификације и гласања бирача на одгођеним изборима бирач којем су у елементарној непогоди уништене личне исправе своје бирачко право може искористити уз предочење обрасца личне карте с фотографијом који је издало надлежно Министарство унутрашњих послова /МУП/.

За издавање обрасца личне карте с фотографијом неопходно је да се бирач лично обрати надлежном МУП-у, те да пријави да су му идентификациони документи уништени, на основу чега ће му бити издат образац личне карте с фотографијом ЛК-О-И4.

За потребе гласања бирача који су евакуисани, за бирачка мјеста Јасеник 127А029, Џанићи 127А031 и Горње Вишњевице 127А041 у општини Коњиц, Општинска изборна комисија одредиће нове локације бирачких мјеста на којима ће бирачи остварити своје бирачко право, те их о томе обавијестити.

Неевакуисани бирачи с наведених бирачких мјеста бирачко право ће остварити путем шест мобилних тимова, одређено је инструкцијом ЦИК-а.

ЦИК БиХ именовао је осам координатора за координисање и надгледање одгођених избора у основним изборним јединицама Фојница, Кисељак, Крешево.

У вези са одржавањем одгођених избора у Фојници, усвојена је инструкција о додатној заштити гласачких листића која предвиђа кориштење додатног штамбиља на гласачким листићима с ознаком "одгођени избори".

Ову додатну мјеру ЦИК уводи јер су гласачки листићи већ били код бирачких одбора и како би се отклонила било каква сумња да је дошло до компромитовања изборног материјала.

На подручју наведених општина, у суботу, 19. октобра, ујутро у 7.00 часова почиње изборна тишина и траје до затварања бирачких мјеста у недјељу, 20. октобра у 19.00 часова.

Одгођени избори ће се спровести на 118 бирачких мјеста у наведеним општинама од чега је 16 мобилних тимова, а право гласа има 54.379 регистрованих бирача.