latinica  ћирилица
17/10/2024 |  12:34 | Аутор: РТРС

У Бијељини преминуо спортски радник Растко Радовановић

У Бијељини је у 87. години преминуо истакнути спортски радник, фудбалски тренер Растко Радовановић.
Растко Радовановић - Фото: Уступљена фотографија
Растко РадовановићФото: Уступљена фотографија

Радовановић је завршио факултет за физичку културу у Београду а затим и вишу тренерску школу. Стажирао је као тренер у ФК Црвена Звезда Београд док је "црвено-бијеле" водио легендарни Миљан Миљанић.

По завршетку студија враћа се у Бијељину гдје је већ био члан ФК Радник као фудбалер, а затим добија и посао професора физичког васпитања у Гимназији "Филип Вишњић".

Био је фудбалер у ФК Радник, али је дуго година провео у клубу као помоћник првог тренера почев од Пере Симића, Косте Томашевића, Ђорђа Детлингера, Милета Коса, Ибре Биоградлића, Фахрудина Авдичевића, Махмут Бркића, Живорада Миражића и Радомира Јовичића.

Такође био је у Комисији за Омладински фудбал БиХ прије 1990 године. У Стручном штабу ФСРС био је ангажован за развој омладинског фудбала заједно са Велимиром Сомболцем и Велимиром Стојнићем.

Једно раздобље од 1993-1996 провео је у Бахреину гдје је успјешно водио екипу Кадасија а по повратку опет бива у Раднику у раду са првом екипом, а касније постаје Координатор рада омладинских селекција у ФК Радник Бијељина.

Добитник је бројних признања из области спорта. Носилац је златне плакете Фудбалског клуба Радник Бијељина као награде за животно дјело од ФСРС.