latinica  ћирилица
10/10/2024 |  15:17 ⇒ 15:23 | Аутор: РТРС

Аутопутеви Српске: Коригована категоризација моторних возила при наплати путарине

Влада Републике Српске усвојила је предложену Уредбу о измјенама уредбе о висини путарине на ауто-путевима у Српској, којом су предвиђене одређене корекције у категоризацији моторних возила при наплати путарине, саопштено је из Аутопутева Српске.
Ауто-пут - Фото: РТРС
Ауто-путФото: РТРС

Усвајању наведене уредбе, претходила је измјена Правилника о наплати путарине у дијелу који се односи на висину и број осовина на возилу.

Досадашњим одредбама правилника, висина возила на првој осовини била је одређена на 1,3 метра, те са на основу тог податка и броја осовина, утврђивало да ли је возило у првој, другој, трећој или четвртој категорији.

Прецизније, испод 1,3 метра висине била су возила из прве категорије са двије основине, као и друге категорије са три и више осовина. Изнад 1,3 метра висине, била су возила треће категорије са двије или три осовине, као и возила четврте категорије са четири и више осовина.

Наведеним измјенама правилника и новом уредбом дефинисано је да су у првој категорији моторна возила са двије осовине и висином на првој осовини нижом од 1,3 метра или укупном висином нижом од 1,9 метра, наводи се у саопштењу.

Из Аутопутева Српске објашњавају да "у другу категорију спадају моторна возила са или без прикључног возила са три или више осовина, висином на првој осовини нижом од 1,3 метра или укупном висином нижом од 1,9 метра, као и моторно возило са двије осовине и висином на првој осовини једнаком или вишом од 1,9 метра и нижом од 2,9 метра".

- У трећој категорији су сва моторна возила са двије или три осовине и висином на првој осовини вишом од 1,3 метра и моторна возила са или без прикључног возила са висином на првој осовини једнаком или вишом од 1,9 метра и нижом од 2,9 метра. У четвртој категорији су моторна возила са четири или више осовина и висином на првој осовини вишом од 1,3 и укупном висином једнаком или вишом од 2,9 метра - наводе из Аутопутева Српске. 

Овим измјенама Јавно предузеће Аутопутеви Републике Српске д.о.о. Бањалука приближило је досадашњу категоризацију моторних возила европским стандардима, од чега ће највише бенефита имати возила чија је укупна висина у распону вишем од 1,9 метра и нижем од 2,9 метра.

Истом уредбом наведено је да се путарина на ауто-путевима у Српској, осим конвертибилним маркама, може плаћати и ефективним страним новцем, готовинским плаћањем, претплатном и банковним картицама. Под ефективним страним новцем подразумијева се евро.