latinica  ћирилица
03/10/2024 |  12:27 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Каповић Соломун: Нудити рјешења, а не само критиковати

Кандидат СНСД-а за одборника у Скупштини града Бањалука Маријана Каповић Соломун рекла је Срни да сви они који се баве науком, а нарочито високим образовањем, морају да се активније укључе у друштвене токове.
Маријана Каповић Соломун - Фото: РТРС
Маријана Каповић СоломунФото: РТРС

- Не требамо само да критикујемо све што нам дође под руку, него да изађемо са рјешењима и конкретним приједлозима - рекла је Соломунова, која је и професор на Шумарском факултету Универзитета у Бањалуци.

Она сматра да је редовно образовање и запошљавање на адекватним мјестима кључно за развој друштва, те да се таквим људима који су носиоци развоја мора дати прилика.

- Такође, многе струке су нажалост понижене због чињенице да имамо заиста негативне појаве у нашем друштву да диплома више не значи да се неко школовао и образовао. То су појаве које се морају искоријењивати, ако желимо да опстанемо - рекла је она.

Соломунова каже, поред научног рада, има и задовољство да ради са студентима и преноси знање младим људима готово 20 година.

- Као жена у науци, имам потпуно равноправан приступ свему што имају и моје мушке колеге. Бавити се науком је истовремено и обавеза да као научни, али и академски радник допринесете развоју и унапређењу друштва - истакла је Соломунова.

Као најнаграђиванији научник у својој области и носилац награде Капетан Миша Анастасијевић, она наводи да је каријеру изградила у потпуности мимо политике, али истовремено сматра да је дошло вријеме да и кроз политички, а не само научни ангажман, укаже на кључне проблеме у својој области и предложи рјешења која ће унаприједити постојеће стање.