latinica  ћирилица
03/10/2024 |  10:34 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Савић: Настављамо борбу за српска права у Мостару

Душко Савић, носилац листе СНСД-а, једине српске листе на локалним изборима у Мостару, сигуран је да ће се поновити резултат са прошлих избора што ће омогућити наставак борбе за бољи положај Срба у граду на Неретви.
Душко Савић - Фото: СРНА
Душко СавићФото: СРНА

- Морамо наставити даље да остваримо све наше идеје и планове и учврстимо позицију мостарских Срба у овом граду. Мостар мора бити град равноправних народа и грађана, са истим правима за све. Наши циљеви су и данас борба за потпуну равноправност у сваком сегменту живота. Не само равноправност на папиру, већ за равноправност која се спроводи у пракси", изјавио је Срни Савић.

Он је истакао да ће се инсистирати на више радних мјеста и усклађеност националне структуре запослених у јавним установама и предузећима.

- Оснивање пољопривредне задруге и подршка произвођачима је пројекат о коме се одавно размишља и на коме се ради. Надам се да ће бити слуха и средстава да се овај пројекат оствари на добробит бројних повратничких породица. Потребно је поново подстакнути у већој мјери издвајање више средстава за одрживи повратак - рекао је Савић.

Он је указао да је реконструкција изворишта "Салаковац" и рјешавање водоснабдијевања у насељу Жељуша пројекат који је скоро готов и који је главни приоритет већ дуже.

Савић додаје да постоје и бројни други подухвати, попут изградње спортско-рекреационог центра "Осиште", као и проналазак више средстава за инфраструктурне пројекте у српским насељима.

Говорећи о резултатима, он је истакао да је током четверогодишњег присуства СНСД-а у Градском вијећу Мостара у инфраструктуру у повратничким насељима уложено више од 500.000 КМ.

- За то исто вријеме за Српску православну цркву и обнову Саборне цркве у Мостару из градског буџета издвојено је више од милион КМ, а у претходних 10 година укупно је било издвојено 450.000 КМ, што довољно говори колико је важан био наш глас и наше присуство у Градском вијећу - нагласио је Савић.

Он је указао да се број запослених у јавним установама и предузећима знатно повећао.

- Да није било свакодневног притиска и борбе, тога сигурно не би било. То су само неке од ствари, а много тога је урађено у подршци одрживом повратку, младима, социјално угроженим. На дневној бази се реаговало и рјешавали су се проблеми - подсјећа Савић.

Савић као једну од најзначајнијих ствари истиче то што су у Уставу Херцеговачко-неретванског кантона Срби коначно постали конститутиван народ, а српски језик је равноправан са језицима друга два народа.

- Годинама смо упозоравали на то кршење Устава Федерације БиХ, но очито је да нас нико није схватао озбиљно док нисмо добили свог представника у градским структурама. Доста енергије је уложено и у промјену назива мостарских улица и брисање фашистичких назива са табли у Мостару. Нашем великом пјеснику Алекси Шантићу коначно је враћена његова улица у својој пуној дужини - наводи Савић.

Он наглашава да није само рађено на повратку српског идентитета у Мостар, већ и на побољшавању економске ситуације српских повратника.

Савић подсјећа да су повећана издвајања за Фондацију "Музеј манастира Житомислић", која је значајно подржана кроз градски буџет, а Градско вијеће изгласало је и додјелу средстава за обиљежавање православне Нове године тако да ће се од сада у буџету овај празник наћи раме уз раме са адвентом и рамазаном као редовна ставка.