latinica  ћирилица
02/10/2024 |  14:30 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

ЦИК: Због преурањене кампање СДА кажњена са укупно 18.500 КМ

Централна изборна комисија БиХ казнила је данас због преурањене кампање СДА са 10.500 КМ због објава на друштвеним мрежама Општинског одбора ове странке у Завидовићима које су се завршавале слоганом ове странке.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Иста странка кажњена је 8.000 КМ због објаве кандидата за градоначелника Живиница Бегана Мухића који је обећао да ће ријешити проблеме водоснадбијевања уколико остане на тренутној позицији градоначелника, док је сам Мухић кажњен са 3.000 КМ.

У току расправе о овој тачки дневног реда члан ЦИК-а Вања Бјелица-Прутина истакла је да је до претходне сједнице због преурањене изборне кампање изречено казни у износу од 428.500 КМ.

Због злоупотребе ресурса и дјеце у политичке сврхе са 10.000 КМ кажњен је политички субјект СНСД, јер је утврђено да је предсједник ове странке Милорад Додик у Босанском Петровцу дијелио уговоре о додјели новчане помоћи за подстицај пројектима пољопривреде и сточарства, а да су том догађају присуствовали кандидати ове странке.

- Утврђено је да је одлука о додјели средстава донијета 2023. године, а да су уговори додијељени у 2024. години у вријеме изборне кампање, што упућује на злоупотребу ресурса. На једној слици види се да се /предсједник СНСД-а Милорад/ Додик сликао са дјечаком који је био присутан, због чега постоји и злоупотреба дјеце у политичке сврхе - наведено је на сједници.

Првобитни приједлог казне био је 12.000 КМ, док је члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина током расправе о овој тачки дневног реда истакла да је та санкција одређена превисоко, те предложила казну од 10.000 КМ која је једногласно уважена.

- У овом случају носилац извршне функције који је дијелио помоћ није вршио на тај начин промоцију политичке странке којој припада и није кандидат, али сама чињеница да су иза њега била два кандидата била је довољна за оцјену да је била злоупотреба ресурса - казала је Прутина.

ЦИК је на данашњој сједници именовао предсједнике бирачких одбора у основним изборним јединицама Мостар и Нови Град Сарајево, чиме су именовани предсједници свих бирачких одбора на наредним изборима.

Осим тога, данас су именовани и оператери пилот-пројекта три који се тиче биометријске идентификације и аутентификације бирача у Брчко дистрикту.