latinica  ћирилица
30/09/2024 |  17:24 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

Суђење Дудаковићу и осталима: Вјештак презентовао налазе посмртних остатака убијених

Вјештак Жељко Каран данас је на суђењу Атифу Дудаковићу и другим оптуженим за злочине почињене у више крајишких општина представио податке из документације за 22 жене и мушкарце, чији су посмртни остаци пронађени на подручју Санког Моста, а потом судско-медицински обрађени и идентификовани.
Суђење Дудаковићу - Фото: РТРС
Суђење ДудаковићуФото: РТРС

На одређеном броју посмртних остатака вјештак је констатовао оштећења костију која указују на неспорно или вјероватно дејство пројектила или експлозивних средстава, преноси Бирн.

- Ови се ломови са великим степеном сигурности могу довести у везу са пуцњавом. Ту у обзир долази рафална паљба - рекао је Каран, коментаришући налазе за Милу Савановића, међу чијим одјевним предметима је пронађен и пројектил.

Према његовом налазу, код једног броја жртава на костима није било оштећења, те није могао бити утврђен узрок смрти.

Већина ексхумација и реексхумација рађена је на локалитету гробља Греде, Шушњари и Крухари, те Зденац код Санског Моста.

Каран је навео да је у појединим случајевима приликом асанације терена пронађен мањи број костију на површини земље.

У неколико случајева пронађени су угљенисани остаци костију, као и трагови дјеловања животиња.

Вјештак је образлагао фотодокументацију на којој су забиљежени посмртни остаци, као и одјећа и личне ствари.

У већини случајева ријеч је о цивилној одјећи, а у појединим случајевима било је војних панталона или јакни.

- Од личних ствари пронађен је кључ, двије кутије с лијековима и један чешаљ - рекао је Каран предочавајући документацију за Милеву Радовановић.

Нека од идентификованих лица била су 1914. и 1919. годиште.

За злочине на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста, укључујући убиства више од 300 лица, прогоне и уништење вјерских објеката, суди се бившем команданту и припадницима Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу, Санелу Шабићу, Ибрахиму Шиљедићу, Сафету Салихагићу, Адису Зјакићу, Реџепу Злојићу, Самиру Солаковићу, Фатмиру Муратовићу, Мухарему Алешевићу, Хусеину Балагићу, Едину Домазету, Ејубу Кожењићу, Ибрахиму Надаревићу и Саиду Мујићу.

Вјештак ће са изношењем налаза наставити 7. октобра.