latinica  ћирилица
17/09/2024 |  07:44 ⇒ 11:05 | Аутор: РТРС

У Српској нема опасности од поплава (ВИДЕО)

Ситуација на свим водотоковима у Републици Српској је стабилна и нема опасности од поплава - поручио је Љубиша Васић из Јавне установе "Воде Српске".
Водостај - Фото: РТРС
ВодостајФото: РТРС

Према садашњим прогнозама не очекује се раст водостаја на нашем подручју.

Надлежне службе "Вода Српске" редовно прате прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода, као и стање водостаја и предузимају мјере према ситуацији на терену.

- Након катастрофалних поплава у Српској 2014. године повећан је систем заштите од поплава и оно је сада на знатно већем нивоу - навео је Васић гостујући у нашем Јутарњем програму.

Истакао је да Српска надограђује и унапређује капацитете за одбрану од поплава, посебно системе раног упозорења на поплаве.

Влада Републике Српске је од 2014. године до данас уложила више од 250 милиона КМ у пројекте санације и изградње објеката одбране од поплава и друге пројекте у сектору вода да би становништво Српске у што већој мјери било заштићено од поплава.

С обзиром на тешку ситуацију у појединим државама средње и источне Европе, из Вода Српске раније су навели да већ неколико година заредом Европу погађају велике поплаве са катастрофалним посљедицама, од Њемачке и Белгије 2021. године, затим поплава у Италији, Словенији, Хрватској и Грчкој, па све до актуелних поплава у Аустрији, Пољској, Чешкој, Словачкој, Мађарској и Румунији.

Учестале поплаве у Европи јасан су показатељ да човјечанство, па чак и развијене европске државе, не могу да се изборе са природним катастрофама које доносе убрзане климатске промјене.