latinica  ћирилица
17/09/2024 |  11:45 | Аутор: РТРС

Кошарац: Источно Сарајево има стратешки значај за Српску

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац честитао је градоначелнику Љубиши Ћосићу и свим грађанима Источног Сарајева Дан и крсну славу- Светог Петра Дабробосанског, истичући стратешки значај овог града за Републику Српску.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је навео да је Источно Сарајево захваљујући одговорној политици градоначелника Ћосића и његовог тима данас модеран и урбан град на понос цијеле Српске.

- Овај град је растао и стасавао заједно са Српском. У њему су уточиште и спас нашли Срби који су у ратном вихору прогнани из Сарајева. Данас су Источно Сарајево и Српска наша кућа и наше огњиште. Источно Сарајево је бедем Српске - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, због тога је важно наставити активности на даљем развоју Источног Сарајева у економском, друштвеном и културном смислу.

- Радује нас сваки успјех нашег града. Поносни смо на патриотске политике предсједника Републике Српске Милорада Додика и институција Српске, које Источно Сарајево непрестано држе у свом фокусу - написао је Кошарац на Инстаграму.

Захваљујући таквим политикама, каже Кошарац, овај град данас је препознат као успјешна средина пожељна за живот сваког човјека.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Град Источно Сарајево прославља данас Дан и крсну славу, Светог Петра Дабробосанског.

Град Источно Сарајево настао прије 31 годину, када је Савјет Српског града Сарајева на сједници одржаној 13. марта 1993. године донио статутарну одлуку о организацији Српског града Сарајева.

Први закон о овом граду донесен је 30. децембра 1993. године, када је Народна скупштина Републике Српске усвојила Закон о Српском граду Сарајево за вријеме ратног стања или непосредне ратне опасности.

По завршетку Одбрамбено-отаџбинског рата и велике жртве коју су поднијели сарајевски Срби, када су након потписивања Дејтонског мировног споразума, морали да напусте дијелове града који су припали Федерацији БиХ и преселе на територију Републике Српске, Народна скупштина доноси Закон о Српском граду Сарајеву, 2. априла 1996. године, којим се име града мијења у Град Српско Сарајево./