latinica  ћирилица
17/09/2024 |  11:19 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Да ли ће управљање Рибњаком "Саничани" преузети Влада Српске? (ВИДЕО)

Приједорска Градска управа затражиће од Владе Српске да упути писмо намјера за куповину Рибњака "Саничани".
Рибњак Саничани - Фото: РТРС
Рибњак СаничаниФото: РТРС

У Градској управи кажу да су раније од Владе и предсједника Републике добили потврду да Влада има намјеру да купи ово предузеће, које је у стечају, и преда га на упртављање Граду.

Задња процјена његове вриједности је 5,5 милиона марака, укључујући три милиона дуговања повјериоцима.

Скупштина повјерилаца биће одржана 9. октобра када би требало да распише лицитацију.

Рибњак запошљава шест радника, који плату нису примили од јануара, а годинама им се не уплаћује здравствено и пензионо осигурање.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор изјавио је да ће у овој седмици затражити хитан састанак са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем о теми рибњака "Саничани" у стечају.

Јавор је навео да је на данашњем састанку заинтересованих и укључених страна утврђено да је неопходно да се Влада Републике Српске обрати писмом намјере да је спремна купити рибњак "Саничани" и предати га граду на управљање.

Стечајни управник у рибњаку "Саничани" Мирко Марчета изјавио је да рачун предузећа више није блокиран и да ће ове седмице радницима бити исплаћена једна од заосталих плата.

Он је навео да му је познато да је бивши већински власник рибњака "Саничани" Радојица Ратковац затражио да откупи потраживања, али да не зна да ли је још неко доставио такву понуду.

Вељко Драгић, који је један је од шест радника рибњака ангажован на одржавању и чувању имовине и рибљег фонда, каже да девети мјесец нису добили ниједну плату, а доприноси им нису уплаћени од 2021. године.

Окружни привредни суд у Приједору заказао је за 9. октобар нови термин извјештајног рочишта које је у јулу и августу два пута одгађано јер је бивши већински власник тражио искључење поступајућег судије. У оба случаја предсједник овог суда Дијана Мазалић Новић одбацила је захтјеве стечајног повјериоца Ратковца као неосноване, односно недозвољене.

За рочиште је предвиђено да стечајни управник поднесе извјештај о раду уз допуне које је у међувремену наложио стечајни судија, да се донесу услови о продаји предузећа и да се донесе одлука о расписивању лицитације о продаји стечајног дужника као правног лица.