latinica  ћирилица
09/09/2024 |  07:27 ⇒ 07:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак најавио посјету Србији ради састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је да ће, након Приштине, посјетити Београд како би припремио наредни састанак "у оквиру дијалога о нормализацији односа" двије стране.
Мирослав Лајчак (фото:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Мирослав Лајчак (фото:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Лајчак је на Фејсбуку, сумирајући претходну недјељу, навео да је, након Бледског стратешког форума, боравио у Приштини ради припреме наредног састанка главних преговарача у Бриселу.

Специјални изасланик ЕУ није прецизирао датум планиране посјете Београду.

Он је додао да је, током боравка у Приштини, са првим потпредсједником владе привремених приштинских институција Бесником Бисљимијем разговарао о недавним дешавањима током љета, дневном реду наредног састанка главних преговарача и приступима за рјешавање неких актуелних питања, као и о наредним корацима ка спровођењу Споразума о путу ка нормализацији односа.

- Сљедеће, упутићу се у Србију такође ради припеме састанка у оквиру дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије - поручио је Лајчак.

Лајчак је подсјетио да је протекле недјеље учествовао и на Бледском стратешком форуму, на којем су се окупили лидери из цијеле Европе како би разговарали о хитним глобалним изазовима.

Он је додао да је будућност ЕУ на Западном Балкану била истакнута у многим различитим форматима, од отварања до специјализованих панела и дискусије коју је водила словеначка министарка спољних послова Тања Фајон.

- Ангажујући се у промишљеним дискусијама са политичарима, креаторима политика, дипломатама и стручњацима, истражили смо начине за јачање безбједности, регионалне сарадње и интеграције у ЕУ на Западном Балкану - навео је Лајчак.