latinica  ћирилица
09/09/2024 |  19:28 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Синхронизовани напади не јењавају: Српске дипломате на мети албанских терориста. Шта је сљедеће? (ВИДЕО)

Специјалне јединице такозване косовске полиције однијеле су документацију из трезора Народне банке Србије у Лепосавићу. Трезор није у функцији од маја, када су и затворени сви објекти Поштанске штедионице, а налази се у згради у којој је донедавно био измјештен Привремени орган. Док не престаје терор Аљбина Куртија и тихи погром Срба са сјевера Косова и Метохије, на мети напада Албанаца су и српске дипломате. Тако је у Мадриду физички нападнута амбасадор Србије Ирена Шарац. Велики скандал и у Швајцарској: Политичар Санија Ахмети, поријеклом из БиХ, вјежбала је пуцање, а на мети — Исус и Богородица!
Тзв. косовска полиција (Фото: TANJUG/ STR) -
Тзв. косовска полиција (Фото: TANJUG/ STR)

Не престаје терор Аљбина Куртија над Србима са сјевера Косова и Метохије. Једанаести је дан како припадници специјалне јединице тзв. косовске полиције у блокади држе српске институције.

Данас је заплијењена документација из трезора Народне банке Србије у Лепосавићу. Запосленима и родитељима Удружења "Подржи ме" које су користила дјеца са посебним потребама речено је да се иселе. Видно узнемирени почели су да износе намјештај који је сада на улици, а гдје ће, они то не знају.

- Надам се да Курти неће наставити овај свој неодговорни низ потеза јер оно што је посљедње остало да нападне и да окупира јесу школе и обданишта - изјавио је премијер Србије Милош Вучевић.

Да Албанци шире своје нападе показује и овај на амбасадора Србије у Мадриду Ирену Шарац. Према свједочењу присутних, млађи мушкарац пришао јој је док причала телефоном на српском језику ударио је ногом у леђа и побјегао. Свједоци су рекли да је нападач албанског поријекла.

Шеф дипломатије Србије Марко Ђурић најоштрије је осудио напад упоредивши га са терористичким актом.

- Захтијевамо од свих надлежних пуну истрагу и одговорност за овај нечувени инцидент и акт насиља према највишем дипломатском представнику наше земље - нагласио је Ђурић.

Напад на амбасадора Србије представља рефлексију дешавања на Космету и политике коју спроводи Аљбин Курти, сматра бивши дипломата Зоран Миливојевић.

- Ово што се догађа сад на КиМ, погром српског народа,је одраз међунационалне мржње према Србима. И ово што се десило у Мадриду је манифестација тако нечега, бар према ономе што смо могли да видимо. Ако сте Србин, ако имате било какве везе са Србијом, посебно ако сте њен представник, онда сте предмет мржње - рекао је бивши дипломата Зоран Миливојевић.

Савјетник премијера Србије за безбједност Мирослав Бјеговић каже да својом политиком Курти сије мржњу и агресију према свему што је српско и да напад у Мадриду показује да су и младе албанске генерације затроване политиком екстремног насиља која мора бити санкционисана.

Недавно су амбасадама Србије стизале пријетње од напада на дипломатско особље у Аустрији, Њемачкој и Швајцарској. А управо у Швајцарској, гдје постоји јака концентрација албанске дијаспоре, одборник Либералне зелене партије Санија Ахмети, која је поријеклом из БиХ, похвалила се на друштвеним мрежама како из пиштоља пуца у мету са мотивима Богородице и Исуса Христа.

- Док се амбасадор у БиХ Марфи надгорњава са Републиком Српском, дјеца Младих муслимана Исламске декларације и политичког Сарајева пуцају у околини Невесиња, пуцају у Минхену на израелски конзулат и пуцају на Богородицу у Швајцарској - истиче савјетник предсједника Републике Српске Огњен Тадић.

- То је погубно, то је нешто што ће у коначници довести до нестанка саме ЕУ, јер једноставно такви напади, такве вриједности које се нападају морају бити заштићене гдје год они били. Али овдје се очигледно ради о цивилизацијском сукобу - рекао је декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета Бањалука Слободан Жупљанин.

Неколико конзервативних политичара у Швајцарској осудило је поступак Ахметијеве и тражило да поднесе оставку. Неки од њих су је оптужили и за подстицање мржње према хришћанима и запријетили да ће предузети правне мјере.

Док се све то дешава, Европа се суочава са никад већом опасношћу од исламског тероризма. Бројни догађаји се отказују, а ни ситуација на Блиском истоку, која се не смирује, не даје превише оптимизма.