latinica  ћирилица
06/09/2024 |  17:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Гујон: Протестно писмо турској ТВ због серије о Орићу

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Србије Арно Гујон реаговао је данас протестним писмом упућеним главном уреднику турске националне телевизије (ТРТ) због најаве емитовања серије о Насеру Орићу.
Арно Гујон - Фото: СРНА
Арно ГујонФото: СРНА

Гујон је у писму ТРТ изразио сумњу да је Насер Орић у овој серији приказан као херој, што се може закључити на основу садржаја званичног спота који најављује тај програм и објављен је на дигиталним платформама, саопштила је Канцеларија.

- Надамо се да то није случај и да ова серија приказује и ратне злочине, које су Орићеве снаге починиле током грађанског рата у БиХ.  Пошто постоје јасне индиције да то није тако, упутио сам молбу главном уреднику да се отклоне евентуални пропусти, и прослиједио листу свих Насерових злочина и жртава током рата у БиХ - рекао је он.

Гујон истиче да је било важно реаговати на све потенцијалне неистине које су приказане у серији прије њеног емитовања, како би се турској продукцији дало довољно времена да исправи евентуалне недостаке у историјском наративу серије.

- То дугујемо породицама свих Орићевих жртава које су страдале од његових паравојних једница у рату у БиХ од 1992. до 1995. године. Не смијемо заборавити један од најкрвавијих масакара под Орићевом командом на истоку БиХ, који се догодио на Бадње вече 1993. године када је убијено 49 цивила у селу Кравица, недалеко од Братунца у Републици Српској - каже Гујон.

Канцеларија за јавну и културну дипломатију, како Гујон закључује, пратиће и увијек реаговати на покушаје прекрајања историје и величања освједочених ратних злочинаца, какав је Насер Орић.