latinica  ћирилица
06/09/2024 |  13:22 | Аутор: СРНА

Петковић: Угрожен физички опстанак Срба на Космету

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић упозорио је да једнострани и насилни потези Приштине, етнички мотивисани злочини и неоснована привођења и хапшења Срба доводе у питање и њихво физички опстанак на том простору.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Петковић је у разговору са специјалним представником за југоисточну Европу и потпредсједником Парламентарне скупштине ОЕБС-а Кирјакосом Хаџијанисом оцијенио да су укидање динара, гашење Поштанске штедионице, упад у просторије "Поште Србије" и догађаји од прије осам дана сигуран пут ка прогону и коначном етничком чишћењу Срба из јужне покрајине, саопштено је из Канцеларије.

Он је нагласио да ће упад до зуба наоружаних специјалаца премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија у сједишта привремених органа у четири општине на сјеверу покрајине, у болнички круг Клиничког болничког центра Косовска Митровица, у просторије ПИО Фонда, Канцеларије за Косово и Метохију, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад, имати несагледиве посљедице по нормализацију односа Београда и Приштине.

Петковић је запитао шта још треба да се деси да међународна заједница предузме конкретне кораке и заустави Куртија, чији сваки потез води ка изазивању сукоба на сјеверу покрајине и новој ескалације ситуације на терену, са неслућеним посљедицама за цијели регион.

Он је Хаџијанису, који представља Кипар у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, предочио да је приштинска полиција упала у институције Србије, које би требало да буду основа за формирање Заједнице српских општина /ЗСО/, истичући да није ријеч о било кавим паралелним иституцијама.

Петковић је истакао да на формирању ЗСО инсистира и међународна заједница, али да Приштина на све начине то покушава да избјегне.

Према његовим ријечима, упркос тешкој ситуацији на терену, Београд остаје чврсто опредијељен да сачува мир у покрајини и у региону, што је предуслов да се пронађе рјешење за све проблеме на релацији Београд-Приштина.

Петковић је захвалио Хаџијанису за чврсту и принципијелну подршку Кипра суверенитету и територијалном интегритету Србије.