latinica  ћирилица
06/09/2024 |  17:49 ⇒ 19:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Боцан Харченко са Вучићем: Москва свјесна тешке ситуације Срба на КиМ и притисака на Бањалуку

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко изјавио је данас, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, да су разговарали о ситуацији на Косову и Метохији, наводећи да је Русија свјесна "најтеже" ситуације на Косову и да ће управо Косово бити једно од најважнијих питања у току министарске сједнице на заседању Генералне скупштине Уједињених нација.
Вучић и Харченко (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Вучић и Харченко (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Косово ће бити једно од најважнијих и најприоритетнијих питања и у току тзв. министарске сједнице Генералне скупштине УН ускоро, па и у октобру се очекује засиједање Савјета безбједности, редовно за Косово. То ће бити прилика за Русију да изнесе свој став, на основу Резолуције 1244 - рекао је Боцан-Харченко новинарима након састанка са Вучићем у Лозници.

Он је додао да је основни задатак и циљ заштита Срба који живе на КиМ, њихова безбједност и могућност нормалног преживљавања у таквим условима.

Боцан-Харченко је истакао да је и тешка ситуација због притисака на Бањалуку, што је такође важан дио спољнополитичке агенде Русије.

Он је напоменуо да позив руског предсједника Владимира Путина Вучићу да присуствује самиту земаља БРИКС-а који се одржава од 22. до 24. октобра у Казању говори све о значају Србије за Русију, али и о значају односа двије државе.

- У Москви се у највишој мјери цијени досљедан, принципијелан став предсједника Србије, односно сарадње са Русијом, што санкције Русији нису прихваћене и неће да буду прихваћене од стране Србије - рекао је руски амбасадор у Београду.