latinica  ћирилица
30/08/2024 |  14:24 ⇒ 14:24 | Аутор: РТРС

"Потписан споразум о сарадњи са кинеским компанијама"

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић, у име Владе Републике Српске, потписао је данас у Бањалуци, Споразум о стратешкој сарадњи у области обновљивих извора енергије са кинеским компанијама Zhongbo Group и China Power.
Састанак - Фото: Уступљена фотографија
СастанакФото: Уступљена фотографија

- Кинеске компаније су потписивањем споразума изразиле интерес за истраживање потенцијала вјетра и сунца на погодним локацијама у Републици Српској и за изградњу нових производних капацитета - наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Како додају, први пројекат који је предложен у оквиру стратешке сарадње је изградња вјетроелектране чија ће коначна инсталисана снага бити утврђена након додатних анализа и израде студије економске оправданости.

Влада Републике Српске је предметним споразумом изразила спремност да, у складу са важећим прописима Републике Српске, пружи подршку инвеститору у реализацији намјера предвиђених овим документом.

Zhongbo Group има вишедеценијско искуство у изградњи постројења која користе обновљиве изворе енергије, производњи грађевинских дијелова, изградњи путева и брзих пруга, изградњи складишта у лукама и царинама, као и међународној трговини, а China Power je њихова компанија која је основана за потребе реализације пројеката ван граница Кине. До сада су по систему „кључ у руке“ изградиле око 10 гигавата соларних постројења укупне вриједности око 3,3 милијарде евра.

Изразили су спремност за сарадњу са домаћим компанијама и у другим областима привреде.

Састанку је присуствовао и амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан, чијим посредством је и организована посјета кинеске делегације.