latinica  ћирилица
30/08/2024 |  10:50 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

Требиње: Изложба "Милош Шобајић: поглед уназад, корак унапред"

У Галерији Музеја Херцеговине у Требињу вечерас ће бити отварена изложба "Милош Шобајић: Поглед уназад, корак унапред" чији је један од најзанимљивијих аспеката приказ умјетникових посљедњих потеза на платну, укључујући и његову посљедњу, тек започету слику.
Милош  Шобајић - Фото: РТРС
Милош ШобајићФото: РТРС

Изложба представља ретроспективни преглед стваралаштва Милоша Шобајића, једног од најзначајнијих савремених српских умјетника,  кроз селекцију од двадесетак слика и неколико скулптура које обухватају период од 2000. до 2021. године.

Радови изложени на овој поставци долазе из колекција МТ:С дворане, града Београда и приватних колекција, по избору супруге умјетника Маје Искјердо, која доноси личну и емотивну димензију у поставку, стварајући мост између умјетника, његовог рада и публике.

Изложба пружа јединствену прилику да се уочи еволуција Шобајићевог стила и тематских преокупација у посљедњих двадесет година стваралаштва, док истовремено наглашава његову непрестану борбу са универзалним питањима постојања и идентитета.

У фокусу ове поставке су двије фазе сликаревог опуса "Бежање" и "Широм раширених руку", које свједоче о његовој интроспективној потрази за слободом и суштином људског бића у свијету који је често немилосрдан и неправедан.

Један од најзанимљивијих аспеката изложбе је приказ умјетникових посљедњих потеза на платну, укључујући и његову посљедњу, тек започету слику. Ова слика је приказ сталног истраживања и непрестане креативне енергије коју је Шобајић посвећивао умјетности све до краја свог живота.

Посебну важност организовања овакве изложбе чини и то што ће бити одржана у Требињу, у којем је Шобајић гостовао 2018. године изложбом "Прогон", када је изразио жељу да се поново врати новом изложбом.

Након Требиња, изложба ће бити организована и у Никшићу, граду одакле је и Шобајићево поријекло, чиме се још једном повезује регионални културни простор изложбама једног од најпознатијих и најзначајнијих савремених умјетника 20. и 21. века.

Организатори изложбе су Удружење "Милош Шобајић" из Београда и Музеј Херцеговине у Требињу, а покровитељи Министарство културе Србије и Министарство просвјете и културе Републике Српске.